Γιάννενα: Πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα

Γιάννενα: Πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα
Την πρόσληψη είκοσι εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 25 με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας της καθαριότητας.


Για την δημοτική αρχή η επιλογή αυτή αποτέλεσε λύση ανάγκης καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε απορριφθεί η πρόταση ανάθεσης της καθαριότητας των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων σε ιδιώτη. 


Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε ο Δήμος θα προχωρήσει στην πρόσληψη 20 εργαζομένων -19 εργατών καθαριότητας και ενός οδηγού- με σύμβαση δίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου όπου λήγουν οι συμβάσεις των ιδιωτών αλλά και οι αυξημένες ανάγκες της πόλης κατά το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Παράλληλα θα προχωρήσει στην πρόσληψη 25 εργαζομένων -21 εργατών και τεσσάρων οδηγών- με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας. Για την πρόσληψη των εργαζομένων αυτών, λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών περίπου.



Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την πρόσληψη των οκταμηνιτών και με μία μόνο αρνητική ψήφο –από την Όλυ Τσουμάνη- την πρόσληψη των διμηνιτών. 


Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η ανάγκη για ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας είναι άμεση. «Η λύση των συμβασιούχων δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε όμως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη. 

Σε δέκα ημέρες όπου λήγει η σύμβαση του ιδιώτη στην Παμβώτιδα και θα ακολουθήσει το Μπιζάνι τα προβλήματα θα είναι τεράστια. Ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν τα απορριμματοφόρα σε διπλές βάρδιες είναι να ενισχυθεί η υπηρεσία με συμβασιούχους» τόνισε ο κ. Πήχας.


Ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο ΧΥΤΑ, η μονάδα ΑΣΑ και η ανακύκλωση και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση για την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη. 


Υποστήριξε ότι η αποκομιδή είναι ένα μέρος του συνολικού ζητήματος και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εκπονηθεί.


Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι έτοιμη να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων και συμπλήρωσε ότι στηρίζει την πρόσληψη των συμβασιούχων ώστε να της δώσει το χρόνο να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου για όλη την διάρκεια του έτους.



Η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός τέτοιου τομέα, ψήφισε όμως θετικά για τα οκτάμηνα. 


Ο Χρήστος Πατσούρας, επικεφαλής της ΑΡΠΗ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα λύνεται ουσιαστικά μόνο με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με την πρόσληψη δηλαδή μόνιμου προσωπικού. 

Ο Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η εισήγηση που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου –για την παραχώρηση δηλαδή σε ιδιώτη της αποκομιδής των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων- ήταν αυτή που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα. Οι προσλήψεις συμβασιούχων αποτελούν μία λύση ανάγκης.


Ο Άρης Μπαρτζώκας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την στάση που είχε κρατήσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι έκανε επίδειξη δύναμης και θύμισε ότι και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.



«Μία Δημοτική Αρχή μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα κωδικοποιεί τα προβλήματα και προσπαθεί να βρει λύσεις. Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία, την αισθητική και την εικόνα της πόλης. 


Η αποκομιδή ήταν και παραμένει πλημμελής. Δεν γνωρίζω καμία Δημοτική Αρχή που έχει καταφέρει να εκπονήσει ολιστικό σχέδιο μέσα σε 15 μέρες. Ούτε στο διάστημα ενός μήνα να έχει λύσει τις παθογένειες ετών» τόνισε στην τοποθέτησή του. 

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί πολλοί να θεώρησαν ότι ηττήθηκε η δημοτική αρχή όμως η εικόνα της πόλης με τους σωρούς των σκουπιδιών χρεώθηκε στην αντιπολίτευση και το Δημοτικό Συμβούλιο.


Απαντώντας σε ερωτήματα που είχαν τεθεί για την βελτίωση της εικόνας της πόλης τις τελευταίες ημέρες είπε ότι αυτό οφείλεται στην εργασιακή ηρεμία που αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία. 


«Έγινε μεγάλη σπέκουλα στους εργαζόμενους ότι με την συμμετοχή του ιδιώτη κινδυνεύουν οι εργασιακές τους θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία και αναστάτωση. «Η καθαριότητα πάσχει. 

Είναι πολύ καλά τα ολιστικά σχέδια όμως η πόλη τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι καθαρή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ο οποίος συμπλήρωσε ότι και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη καθώς επέλεξαν προεκλογικά να υλοποιήσουν απόφαση του Ιανουαρίου για την πρόσληψη προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή της από την Αποκεντρωμένη. 

Καταλήγοντας τόνισε ότι η λύση των συμβασιούχων δεν είναι ριζική αλλά είναι επιβεβλημένη λόγω των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν και της υποχρέωσης που έχει η δημοτική αρχή να διατηρήσει την πόλη καθαρή.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1110817249384287331
item