Γιάννενα: Με επιτυχία διεξήχθη το ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΑΥΣ στα Ιωάννινα


Γιάννενα: Με επιτυχία διεξήχθη το ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΑΥΣ στα Ιωάννινα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, που έλαβε χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Epirus Palace».


Τη Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασιούλας, οι βουλευτές κκ Καλογιάννης, Κεφάλα, Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Εκκλησίας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες των προηγούμενων ετών οι οποίες ξεπεράστηκαν με πολλή και σκληρή δουλειά, διότι, όπως τόνισε «οι αυτοκινητιστές δεν είναι εφοπλιστές, είναι άνθρωποι του μόχθου» και «τα ΚΤΕΛ θα είναι μπροστάρηδες για να βάλουν πλάτη στις συγκοινωνίες».

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΑΥΣ κ. Σοφοκλής Φάτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινωνική προσφορά των ΚΤΕΛ, τα οποία κρατούν ζωντανές τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στηρίζουν τις ειδικές ομάδες της κοινωνίας όπως πολύτεκνους, μαθητές, στρατιωτικούς, κλπ, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, καταφέρνοντας όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να αναπτύσσονται. 



Κατά τη διάρκεια των 67 ετών λειτουργίας τους, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ εξυπηρετούν το 80% των επιβατών, εκπληρώνοντας με επαγγελματισμό το καθήκον τους, με διαρκή αγώνα, πείσμα και επιμονή.


Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ΚΤΕΛ δεν αποτελούν επιχειρήσεις με τη γνωστή έννοια. Η βασική τους αποστολή είναι η κοινωνική προσφορά. Τέλος τόνισε ότι τα ΚΤΕΛ διαθέτουν και Γνώση και Ήθος και Όραμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου, εξαίροντας το ρόλο των ΚΤΕΛ, αναγνωρίζοντας ως βασικό τους προσόν την αξιοσημείωτη και αξιόλογη διάρκεια, που δίνει το στίγμα της ανθεκτικότητας στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Είστε ένας θεσμός καταξιωμένος, ανθεκτικός και οι προοπτικές είναι ευοίωνες», τόνισε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Ιωαννίνων κκ Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα και ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, ευχόμενοι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και στο έργο των ΚΤΕΛ, τονίζοντας ότι από την πλευρά τους θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χάρης Λαζάνης, μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ τον Μητροπολίτη Μάξιμο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ στο χαιρετισμό του έκανε ειδική μνεία στην κοινωνική προσφορά των ΚΤΕΛ, που εξυπηρετούν τα χωριά με δρομολόγια με ελάχιστους επιβάτες και αναλαμβάνουν μεταφορά των μαθητών, ενώ απευθυνόμενος στον Υπουργό Υποδομών επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, μιας και η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί το σταυροδρόμι της Ιόνιας Οδού και της Εγνατίας με όλες τις υποχρεώσεις και οφέλη που απορρέουν από αυτό.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού πρώτα ανέφερε πως η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΚΤΕΛ ως δημόσια τακτική συγκοινωνία συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή, δεσμεύτηκε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή οδηγία 1370/2007, τονίζοντας πως «πιστεύουμε στο διάλογο, σας θέλουμε συνεργάτες μας, σας θέλουμε δίπλα μας».

Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του ξεκινήματος του νέου σταθμού στον Ελαιώνα το 2020 ώστε να λάβουν τέλος οι τριτοκοσμικές συνθήκες των ΚΤΕΛ της Αθήνας, στα προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω των οποίων τα ΚΤΕΛ μπορούν να αναπτύξουν ολοκληρωμένα συστήματα και υπηρεσίες. 



Πρόσθεσε ακόμη ότι για την κυβέρνηση ο τομέας των υπεραστικών μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να αλλάξει προς όφελος του δημοσίου και του επιβατικού κοινού, και τόνισε ότι «η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο».


Μετά τους χαιρετισμούς ο κ. Φάτσιος, ανέλυσε τα θέματα και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και τις ενέργειες που η ΠΟΑΥΣ προγραμματίζει προκειμένου να επιλυθούν αυτά. Στη συνέχεια εγκρίθηκαν ομόφωνα δια βοής ο προϋπολογισμός και ο ισολογισμός της ΠΟΑΥΣ.

Τέλος, θέματα που τέθηκαν από συνέδρους των επαρχιακών ΚΤΕΛ, όπως η μεταφορά των επιβατών από το σταθμό του ΚΤΕΛ Αθηνών στο σταθμό μετρό του Ελαιώνα, η έλλειψη προσωπικού–οδηγών στα νησιά κατά την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, κ.α. μπήκαν στην ατζέντα της ΠΟΑΥΣ, με τον κ. Φάτσιο να δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί μαζί με τους συνεργάτες τους για την επίλυση όλων αυτών.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με επιτυχία διεξήχθη το ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΑΥΣ στα Ιωάννινα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1785496811302531786
item