Πού θα κριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που «πετάει» για Βρυξέλλες

Πού θα κριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που «πετάει» για Βρυξέλλες

Να ανατρέψει τις πεσιμιστικές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και να πείσει ότι η ελληνική οικονομία αποκτά μια δική της ανοδική δυναμική, επιχειρεί η κυβέρνηση με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο καταθέτει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπλο της είναι ως τώρα τα αισιόδοξα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). 


Μέσα σε 3 μήνες (από τις 10 Ιουλίου που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση και το ΓΛΚ διέγνωσε δημοσιονομικό κενό 1,1 δισ. ευρώ για το 2020, μέχρι και σήμερα που θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού τον μήνα Σεπτέμβριο) στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τις ανησυχίες των θεσμών που μιλούσαν αρχικά για «τρύπα» άνω το 1 δισ. και έως προ ημερών για μισό δισ. ευρώ, αλλά πλέον έχουν πέσει στα μισά ή περίπου 200-300 εκατ. ευρώ. 

Ακόμα και αν δεν μηδενιστεί πλήρως η διαφορά εκτιμήσεων κυβέρνησης – θεσμών μέχρι απόψε που η Αθήνα αποστέλλει το Προσχέδιο στις Βρυξέλλες, υπάρχει χρόνος ως τις 20 Νοεμβρίου για να αποφανθεί η Κομισιόν και να εγκρίνει το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, χωρίς άλλες πιέσεις για νέα μέτρα.

«Κλειδί» θα αποδειχθεί πάντως αν και κατά πόσον, ένα μέρος από το διαφαινόμενο φετινό υπερπλεόνασμα (που ίσως και να ξεπεράσει τελικώς τα 346 εκατ. ευρώ ή αγγιξει και το μισό δισ. ευρω τελικά) μπορεί να θεωρηθεί διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο και για το 2020, βάζοντας τέλος στις ανησυχίες των θεσμών για τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
epirusblog.gr
5 of 5
Πού θα κριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που «πετάει» για Βρυξέλλες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3552636461304802442
item