Γιάννενα: Μόνο έτσι θα δούμε καθαρή πόλη! - Με μόνιμες προσλήψεις στον Δήμο Ιωαννιτών μπορεί να αλλάξει η σημερινή κακή εικόνα

Γιάννενα: Μόνο έτσι θα δούμε καθαρή πόλη! - Με μόνιμες προσλήψεις στον Δήμο Ιωαννιτών μπορεί να αλλάξει η σημερινή κακή εικόνα
Σε φοβερό «πονοκέφαλο» για τους Δημάρχους της Ηπείρου αλλά και για τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα έχει μετατραπεί η ομαλή λειτουργία των πιο κρίσιμων υπηρεσιών των Δήμων, όπως αυτές της Καθαριότητας, του Πρασίνου ή του Ηλεκτροφωτισμού.
Στην πλειοψηφία τους οι ΟΤΑ καλύπτουν σήμερα τα κενά σε προσωπικό με συμβασιούχους, ιδιαίτερα δε μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι όμως σταδιακά αποχωρούν καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους, αφήνοντας απογυμνωμένες τις υπηρεσίες. 
Αυτό ισχύει και στον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος έχει αρκετές εκατοντάδες συμβασιούχους στις τάξεις του.
Τι θα γίνει σε ένα μήνα που θα έχουν φύγει όλοι; O Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων ζητά παράταση του προγράμματος, όμως αυτό δε θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται, επιτέλους, αποφασιστική ενίσχυση των κρίσιμων υπηρεσιών των Δήμων με μόνιμο προσωπικό για να αλλάξει η κατάσταση. 
Όσο για την ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία αντιδρά στην παραχώρηση υπηρεσιών όπως η Καθαριότητα σε ιδιώτες, αυτή εξήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων για την τρέχουσα εβδομάδα.
Με μόνιμες προσλήψεις
Με προγράμματα και συμβάσεις δίμηνης έως οκτάμηνης διάρκειας δεν λύνονται τα προβλήματα των Δήμων όσον αφορά στη στελέχωση των καίριων υπηρεσιών τους όπως αυτή της Καθαριότητας.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι κάθε Δημοτική Αρχή παίρνει μεν κάθε φορά αρκετούς συμβασιούχους, όμως σιγά – σιγά μετακινεί μεγάλο αριθμό τους από τις «δύσκολες» υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα και το Πράσινο σε άλλες με λιγότερη δουλειά, οπότε το αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι ικανοποιητικό και το πρόβλημα απλώς ανακυκλώνεται.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά σε πόλεις όπως τα Γιάννενα που έχουν αξιοσημείωτη τουριστική κίνηση, άρα η εικόνα τους παίζει σημαντικό ρόλο! Λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από την αποφασιστική ενίσχυση των βασικών υπηρεσιών των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό, το οποίο όμως θα πρέπει να αμείβεται καλά ώστε να μην ζητά τη μετακίνησή του σε άλλες. 
Η αποκομιδή των απορριμμάτων, για παράδειγμα, είναι δύσκολη δουλειά και οι αποδοχές των εργαζομένων σ’ αυτήν πρέπει να είναι ανάλογες! Διαφορετικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε…
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών του όπως της Καθαριότητας και του Πρασίνου θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα και ο Δήμος Ιωαννιτών, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο στην εικόνα της πόλης. 
Αυτό αν δεν παραταθεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω του οποίου αυτή τη στιγμή εργάζονται στον Δήμο πάνω από 400 υπάλληλοι καλύπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου υπηρεσίες όπως το πλύσιμο των καδών και κατά μεγάλο μέρος την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων, την οδοποιία και την υπηρεσία Πρασίνου. Στελεχώνουν επίσης ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, ενώ απασχολούνται και στην καθαριότητα σχολείων και δημοτικών κτιρίων.
Η παρουσία του Δήμου μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας υπήρξε μέχρι πριν λίγες ημέρες σημαντική και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά, όπου, μεταξύ άλλων, στήριζαν τη λειτουργία του ιατρείου, είχαν την καθαριότητα του οικισμού, τη λειτουργία των πλυντηρίων και του βρεφονηπιακού σταθμού, την επιδιόρθωση υδραυλικών βλαβών, τη λειτουργία και την καθαριότητα των νηπιαγωγείων.
Ο Σύλλογος ΟΤΑ
Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων ζητάει παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους και με αυτό το αίτημα θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Δευτέρα και ώρα 12 μ. στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, στην οδό Δοσίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το μόνιμο προσωπικό των Δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. 
Ενώ οι εργαζόμενοι του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα».
«Ούτε μία λακκούβα…»
Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι ήδη άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων Κοινωφελούς στο Δήμο Ιωαννιτών με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα λήξει το σύνολο των συμβάσεων, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να αδυνατούν να συντηρήσουν σχολεία και παιδικές χαρές, να βάψουν οποιοδήποτε δημοτικό κτίριο, να επιδιορθώσουν απλά πράγματα όπως μια λακκούβα, ένα παγκάκι ή μια πλάκα σε ένα πεζοδρόμιο.
Παρόλο, όμως, που ο Δήμος φτάνει σιγά – σιγά σε αδιέξοδο, ο Σύλλογος παραμένει σταθερά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης υπηρεσιών όπως η αποκομιδή σε ιδιώτες. 
Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν οι πολίτες, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ζητούν να υιοθετηθεί κάθε λύση η οποία θα συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας της πόλης. 
«Εκείνο που θέλουμε είναι να ζούμε σε καθαρά Γιάννενα και όχι να καταλήξει η πόλη μας όμηρος των συνδικάτων», τονίζουν πολλοί.
Εβδομάδα κινητοποιήσεων
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε να προχωρήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που διευκολύνει τους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου. 
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, συνέπειες του άρθρου θα είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η αύξηση των δημοτικών τελών και αθρόες απολύσεις εργαζομένων.
Η ΠΟΕ - ΟΤΑ προκήρυξε αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα σε διάφορους Δήμους να προέκυψαν προβλήματα λόγω συσσώρευσης των απορριμμάτων στους κάδους. 
Για σήμερα, Δευτέρα έχει καλέσει τα σωματεία να κάνουν γενικές συνελεύσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ για αύριο και την Τετάρτη έχει προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Για την ερχόμενη Πέμπτη, πάλι, έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μόνο έτσι θα δούμε καθαρή πόλη! - Με μόνιμες προσλήψεις στον Δήμο Ιωαννιτών μπορεί να αλλάξει η σημερινή κακή εικόνα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5682969881320392168
item