Μείωση προκαταβολής και επιστροφή φόρου θα μοιράσει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση

Μείωση προκαταβολής και επιστροφή φόρου θα μοιράσει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση

«Ζεστό χρήμα» 138 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επιστρέψει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις στα τέλη της χρονιάς, από το υπερπλεόνασμα του 2019. 

Για να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά, αλλά και για μην βρεθεί αντιμέτωπη με ανάγκη πληρωμής τεράστιων επιστροφών φόρου το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει από φέτος ουσαστικά την μείωσης του φόρου νομικών προσώπων, που πρόκειται να μειωθεί του χρόνου στο 24%.

Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μια προκαταβολική μείωση στην … προκαταβολή φόρου (έως 100%) την οποία πληρώνουν οι επιχειρήσεις για το 2020 και η οποία υπολογίστηκε στα φετινά εκκαθαριστικά με βάση τον συντελεστή φόρου 29% που πληρώσανε.

Στο πλαίσιο αυτό, τ μέτρο θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει να δοθεί, καθώς έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος. 

Προβλέπεται άλλωστε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάλη χθες στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου αναφέρεται ότι «έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Για τον σκοπό αυτό επίσης εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.
epirusblog.gr
5 of 5
Μείωση προκαταβολής και επιστροφή φόρου θα μοιράσει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8779038597995712766
item