Μαρόκο: Παραμύθι από την Ανατολή… Ταξιδεύουμε στις πόλεις του!

Μαρόκο: Παραμύθι από την Ανατολή… Ταξιδεύουμε στις πόλεις του!
Ένα µοναδικό κράµα ατμοσφαιρικης Μέσης Ανατολής, βερβερικής παράδοσης και ευρωπαϊκών επιρροών, το Μαρόκο, ένα “Παραμύθι από την Ανατολή”, έχει µια µοναδική ικανότητα να σαγηνεύει τους ταξιδιώτες! Γνωρίστε τις υπέροχες πόλεις του!
Το Μαρόκο είναι από εκείνα τα µέρη που µε το που φτάσεις ξέρεις ότι θα το επισκεφθείς ξανά! Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό! Ίσως είναι ο τρόπος που το Μαρακές, η Κόκκινη Πόλη, λάµπει την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος ή οι µάγοι και οι αφηγητές που γοητεύουν τους περαστικούς στην πλατεία Jemaa el-Fna! 
Ίσως η… συγκίνηση να παζαρεύεις για χαλιά και… χάλκινα µπιχλιµπίδια στα µαγαζάκια της δαιδαλώδους Μεντίνα της Φες ή ακόµα και αυτή η ολοκάθαρη θέα στην Ισπανία, στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, όταν απολαµβάνεις το τσάι σου στο Café Hafa στην Ταγγέρη!
Στο Μαρόκο νιώθεις σαν να έχεις δραπετεύσει σε ένα µέρος πρωτόγνωρο, σαν να πρωταγωνιστείς στις Χίλιες και µια νύχτες, όπου κοιµάσαι σε πολυτελή riads, χάνεσαι στην έρηµο παρέα µε τους καµηλιέρηδες και αφήνεσαι µε όλες σου τις αισθήσεις στα χρώµατα και τα αρώµατα! 
Και κάπου εκεί διαπιστώνεις ότι δεν βρίσκεσαι τελικά τόσο µακριά και ότι δεν χρειάζεται να έχεις… πριγκιπικά πλούτη για να ζήσεις το µαροκινό σου όνειρο! 
Μια χώρα µε «ζαλιστική» ποικιλοµορφία, αφού εδώ θα βρείτε επικές οροσειρές, αρχαίες πόλεις, σαρωτικές ερήµους και την πιο ζεστή φιλοξενία, φαντάζει custom made για κάθε ταξιδιώτη και σίγουρα θα σας µυήσει στη γοητεία της, όπου κι αν δείξει η πυξίδα σας!

ΜαρακέςΜαρακές παλιά πόλη - αγορές

Κοσµοπολίτικο, µαγευτικό, πρωτόγνωρα εξωτικό, το Μαρακές είναι σίγουρα το πρώτο που έρχεται στο µυαλό στο άκουσµα της λέξης Μαρόκο! Ένα µείγµα αισθησιακής πολυτέλειας και αισθητικής απλότητας, η ιστορική πόλη προσελκύει ένα fashionable πλήθος επισκεπτών που αποζητούν τον ήλιο ακόµα και στην καρδιά του χειµώνα! 
Η Μεντίνα, η Παλιά Πόλη µε τα κόκκινα τείχη, µπορεί να υπερηφανεύεται για την ποικιλοµορφία και τη ζωντάνια της µε ιδιαιτέρως κοµψά boutique hotels, πολύβουα και πολύχρωµα souqs, υπέροχα clubs, new age riads αλλά και ριζοσπαστική µαροκινή κουζίνα!
Κάντε µια βόλτα στην πλατεία Jemaa el-Fnaa στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, όπου θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε µια αυλή των θαυµάτων, εξερευνήστε τις παραδοσιακές αγορές κατά το δειλινό, χαθείτε στα στενά δαιδαλώδη σοκάκια τους, δείτε, δοκιµάστε, κάντε παζάρια και κάντε µια στάση τζαµί Koutoubia για να ακούσετε τον ιµάµη να κάνει την προσευχή 5 φορές την ηµέρα! 
Χαλαρώστε στον περίφηµο κήπο Jardin Majorelle ανάµεσα σε σπάνια φυτά και πουλιά της Βόρειας Αφρικής, δίπλα σε art nouveau κτίσµατα-αριστουργήµατα, γνωρίστε την τέχνη και την ιστορία του τόπου στο Musée de Marrakech και εξερευνήστε το ανάκτορο Bahia και το παλάτι El Badi! 
Βιώστε την απόλυτη χαλάρωση και… ανασυγκροτήστε µυαλό και σώµα σε ένα παραδοσιακό χαµάµ όπως το περίφηµο Les Bains de Marrakech και µυηθείτε στην ιεροτελεστία του τσαγιού στην ταράτσα κάποιου ατµοσφαιρικού riad! Βρείτε περισσότερα Insider tips για την «Κόκκινη Πόλη» μόνο στο travelstyle.gr!

Must εµπειρία

Τολµήστε να περάσετε µια νύχτα στην έρηµο! Μόλις 30 χλµ. δυτικά της πόλης, φωλιασµένο στους λόφους Agafay, σας περιµένει ένα ιδιαίτερο resort, το La Pause! Σε µια καταπράσινη όαση δίπλα σε ένα ποταµάκι, µοιάζει µε σκηνικό ταινίας που ατενίζει το σεληνιακό τοπίο της ερήµου και την άγρια µαροκινή οµορφιά! 
Ξεχάστε για λίγες ώρες τις τεχνολογικές ανέσεις (αφού δεν έχει ρεύµα και σχεδόν καθόλου σήµα στο κινητό!) και αφεθείτε στην πιο αυθεντική εµπειρία. 
Πηγαίντε βόλτα µε καµήλα, γευτείτε γνήσιες γεύσεις του τόπου και περάστε µια νύχτα σε σκηνή στην έρηµο κάτω από τα άστρα που σχηµατίζουν στον πεντακάθαρο ουρανό το πιο γοητευτικό θέαµα που έχετε δει ποτέ (Douar Lmieh laroussiene, tel. +212 661306494, www.lapause-marrakech.com).

ΡαμπάτΡαμπάτ Μαρόκο

Είναι η πρωτεύουσα του Μαρόκου και την έλλειψή της σε αξιοθέατα την αντισταθµίζει µε την άφθονη γοητεία της! Μικρότερη από ό,τι θα περίµενε κανείς και µε ένα κέντρο που εύκολα µπορείς να περπατήσεις, η Ραµπάτ είναι σαγηνευτική! 
Η παραθαλάσσια τοποθεσία της στο στόµιο του ποταµού Bou Regreg είναι πραγµατικά απολαυστική, µε παρθένες παραλίες και ένα παραµυθένιο φρούριο Kasbah του 12ου αιώνα να την εποπτεύει από ψηλά!
Στα ενδότερα θα ανακαλύψετε εντυπωσιακά ιστορικά κτήρια, µια πολυσύχναστη Μεντίνα -και λιγότερο τουριστική από τις υπόλοιπες- και µια κοµψή ville nouvelle (νέα πόλη) µε τεράστιες λεωφόρους πλαισιωµένες από ψηλά φοινικόδεντρα και κοσµοπολίτικα εστιατόρια! 
Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης είναι το Tour Hassan, ο ανολοκλήρωτος µιναρές του τζαµιού που ξεκίνησε ο Yacoub al-Mansour αλλά και το Bab Oudaia, χτισµένο σε λόφο που βλέπει στον Ατλαντικό και φιλοξενεί το πρώην παλάτι, το οποίο στεγάζει σήµερα το Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης. 
Πέρα από τα τείχη της Ραµπάτ, µια στάση αξίζει και στα… αποµεινάρια της αρχαίας πόλης Chellah µε το καλύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.

ΦεζΦεζ Μαρόκο

Η πιο παλιά από τις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου στο βόρειο τµήµα της χώρας συνθέτει µαζί µε το Μαρακές και την Καζαµπλάνκα το κορυφαίο ταξιδιωτικό τρίο των επισκεπτών, ενώ συγκαταλέγεται ανάµεσα στα µνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO! 
Είναι γεµάτη από θαυµαστά κτήρια που αντανακλούν τη λάµψη της αραβο-βερβερικής φαντασίας και τέχνης και υπήρξε ανέκαθεν η πιο αντισυµβατική και ανεξάρτητη πόλη του Μαρόκου, που πεισµατικά αντιτίθεται στην προσπάθεια υποταγής της από τον εκάστοτε βασιλιά. 
Μυστηριώδης και ατµοσφαιρική, µε τη µεγαλύτερη και τελειότερη Μεντίνα του αραβικού κόσµου -και ταυτόγχρονα τη µεγαλύτερη αστική περιοχή χωρίς αυτοκίνητα- µε χιλιάδες souqs, ιστορικά µνηµεία, παλάτια και τζαµιά, αναπτυσσόµενη αλλά όχι ανεπτυγµένη, η Φεζ είναι για τους περισσότερους µια «οµαλή» µετάβαση από τα δεδοµένα της Δύσης σε πρωτόγονες εξωτικές κουλτούρες, µια πρώτη επαφή µε την Αφρική και πιθανότατα το Ισλάµ.
Η Μεντίνα της Φεζ είναι µια επίθεση στις αισθήσεις, ένας κυκεώνας από στενά δροµάκια µε παζάρια, γεµάτη µε αρώµατα, εργαστήρια χειροτεχνίας, τζαµιά και µια ατελείωτη «παρέλαση» ανθρώπων που φορτώνουν ακόµα τα εµπορεύµατά τους σε γαϊδουράκια! 
Εκτός από τα µουσεία, τα τζαµιά, τις µεντρέσες (παλιά µουσουλµανικά ιεροδιδασκαλεία), τα χαµάµ, το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής είναι τα άπειρα αρώµατα και µυρωδιές που πλανώνται στον αέρα… από την άσχηµη οσµή των δερµάτων της γειτονιάς των βυρσοδεψείων (Chaouwara Tanneries) -που η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχεται- µέχρι τα µπαχάρια και το γιασεµί των αιθέριων αρωµάτων… Όταν καταφέρετε να αποχωριστείτε τη Μεντίνα, αξίζει µια στάση (δυστυχώς για να το θαυµάσετε µόνο απ’ έξω) στο τζαµί και πανεπιστήµιο Kairaouine, του 9ου αιώνα! 
Είναι το δεύτερο µεγαλύτερο τζαµί στο Μαρόκο, ενώ λέγεται ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα σωζόµενα πανεπιστήµια του κόσµου, αλλά και στο Βασιλικό Παλάτι, όπου εξακολουθεί να διαµένει ο βασιλιάς όταν βρίσκεται στη Φες! 
Ανακαλύψτε την Φεζ, την πιο ατµοσφαιρική πόλη στον κόσμο! Γιατί πρέπει να βρεθείτε έστω μια φορά εκεί;

ΚαζαμπλάνκαΚαζαμπλάνκα Μαρόκο

Αν και δεν είναι τόσο ατµοσφαιρική όσο άλλες µαροκινές πόλεις, η Καζαµπλάνκα είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της µοντέρνας πλευράς της χώρας! Εκείνοι ή καλύτερα… εκείνες που θα ψάξουν για ροµάντζο αναζητώντας σύγχρονους Χάµφρεϊ Μπόγκαρτ µάλλον θα απογοητευθούν, αφού θα αντικρίσουν µια αχανή µητρόπολη, όπου τα παραδοσιακά µαροκινά σπιτάκια φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου, ανάµεσα σε µοντέρνα κτήρια και κατασκευαστικά έργα, φαρδιές λεωφόρους πνιγµένες στην κίνηση, µια µικρή και µάλλον αδιάφορη Μεντίνα, και µερικές µεγάλες πλατείες µε φοίνικες εδώ κι εκεί για να σπάνε µε πράσινες πινελιές το γκρι του τσιµέντου! Και όπως κάθε λιµάνι άλλωστε, µπορεί να µην είναι όµορφη αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα!
Και αυτό γιατί κρυµµένες πίσω από τις απρόσωπες λεωφόρους βρίσκονται γειτονιές όπως το Cartier Gauthier, γεµάτες νεοκλασικά της δεκαετίας του ’30 που σήµερα στεγάζουν γκαλερί µοντέρνας τέχνης, εντυπωσιακά µαυριτανικά κτήρια, τα οποία συνδυάζουν τη γαλλική-αποικιακή σχεδίαση και το παραδοσιακό µαροκινό ύφος, διάσπαρτα καταπράσινα πάρκα γεµάτα τεράστιες φοινικιές αλλά και η ξακουστή Corniche, η παραλιακή λεωφόρος µε τα µοδάτα -και πανάκριβα- clubs και εστιατόρια, που συγκεντρώνουν τους πλούσιους και διάσηµους της πόλης! 
Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στο εσωτερικό ενός τζαµιού, το τέµενος του Χασάν Β’ µε τον µεγαλύτερο µιναρέ του κόσµου! Οι… εξωπραγµατικοί πολυέλαιοι από κρύσταλλα Murano και οι γιγάντιες πόρτες από τιτάνιο δεν µπορούν παρά να σας εντυπωσιάσουν!

ΤαγγέρηΤαγγέρη Μαρόκο

«Προστατεύοντας» το στενό του Γιβραλτάρ, η Ταγγέρη ήταν εδώ και αιώνες η πύλη της Ευρώπης προς την Αφρική! 
Ο συνδυασµός από κουλτούρες και επιρροές που τη χαρακτηρίζουν είναι µοναδικός σε όλη τη χώρα, µιας και για µεγάλο µέρος της ιστορίας της δεν άνηκε καν στη διακυβέρνηση του Μαρόκου! 
Εξαιτίας λοιπόν αυτής της περιόδου που πέρασε ως ηµιανεξάρτητη διεθνής ζώνη όπου τα πάντα επιτρέπονταν, πωλούνταν και αγοράζονταν υπό την «προστασία» των Ευρωπαίων, προσέλκυσε εκκεντρικούς ξένους, καλλιτέχνες, διπλωµάτες αλλά και κατασκόπους! 
Η παραµέλησή της από τον τέως βασιλιά του Μαρόκου Hassan II έχτισε σιγά σιγά µια κακή φήµη, αποτρέποντας τους επισκέπτες να την αντιµετωπίσουν σαν τουριστικό προορισµό και ωθώντας ένα πλήθος κόσµου να ξεφύγει από την ελευθεριότητα και τη «φασαρία» της!
Σήµερα η «Λευκή Πόλη» αποπνέει έναν αέρα εµπιστοσύνης µε σηµαντική εισροή επενδύσεων, µια µοναδική αναγέννηση της ιστορικής πολιτιστικής καρδιάς της πόλης αλλά και αποκαταστάσεις των πιο διάσηµων ορόσηµων που τη βοηθούν να επιστρέψει στην παλιά της δόξα! 
Tολµηρή και «άσωτη», έχει τους δικούς της θαυµαστές στο πέρασµα των χρόνων και ανάµεσά τους µάλιστα πολλούς λόγιους, ποιητές, συγγραφείς και σκηνοθέτες που ενέδωσαν στην οµορφιά της! 
Το αν θα καταφέρει κι εσάς να σας µαγνητίσει εξαρτάται από το τι αναζητάτε από έναν τόπο, ωστόσο δεν της λείπουν τα µουσεία, τα παζάρια αλλά και οι ιδιαίτερα αξιόλογες προτάσεις διαµονής.

Ελ ΑγιούνΕλ Αγιούν Μαρόκο

Γνωστή και ως η Μπλε Πόλη του Μαρόκου, άλλοτε θα τη συναντήσετε και ως Λααγιούν αλλά και Chefchaouen! 
Σκαρφαλωµένη κάτω από τις πρώτες κορυφές της οροσειράς Rif, είναι σίγουρα ένα από τα πιο όµορφα µέρη που θα δείτε στο Μαρόκο, ένα καλλιτεχνικό ορεινό γαλάζιο χωριό που θαρρείς και ζει στον δικό του κόσµο! 
Και παρόλο που ο τουρισµός έχει κάνει κι εδώ την… απόβασή του, η ισορροπία ανάµεσα στην «εξέλιξη» και την αυθεντικότητα µοιάζει ιδανική!
Η παλιά Μεντίνα είναι ένα «θαύµα» της επιρροής του Μαρόκου και της Ανδαλουσίας µε κεραµοσκεπές, φωτεινά µπλε κτήρια και στενούς δρόµους που συγκλίνουν στην πολυσύχναστη Plaza Uta el-Hammam και το αναπαλαιωµένο φρούριο ιστορίας 500 ετών!
Κι όµως δεν είναι τα επιβλητικά βουνά ή η αρχιτεκτονική α λα «Game of Thrones» που έρχονται να δουν κατά χιλιάδες οι επισκέπτες! 
Είναι το χρώµα… αυτές οι πανέµορφες αποχρώσεις του µπλε που καλύπτουν όχι µόνο τα σπίτια αλλά και τα τζαµιά, τα κυβερνητικά κτήρια, τις πλατείες αλλά ακόµα και τις κολώνες και τους κάδους απορριµµάτων στους δρόµους! 
Το… έθιµο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν εδώ στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από την Ισπανική Ιερά Εξέταση και έφεραν µαζί τους την παράδοση να βάφουν µπλε κτήρια και πράγµατα ώστε να αντικατοπτρίζεται ο ουρανός και να τους θυµίζει τον Θεό! 
Γνωστή εδώ και καιρό σε πιο εναλλακτικούς ταξιδιώτες όπως οι backpackers, η Ελ Αγιούν προσελκύει πλέον πλήθος επισκεπτών µιας και προσφέρει αξιόλογες προτάσεις διαµονής, καλού φαγητού και πολλών πραγµάτων να δεις και να κάνεις!

ΟυαρζαζάτΟυαρζαζάτ Μαρόκο

Έχει το προσωνύµιο «Η είσοδος της ερήµου» και ξεκινά από το νότιο άκρο του Μεγάλου Άτλαντα, εκεί όπου τα βουνά συναντούν την έρηµο. Η ίδια η πόλη -200 χλµ. νότια του Μαρακές- έχει πολλά πράγµατα να ανακαλύψει ο επισκέπτης, από τις πιο όµορφες κάσµπες (οικία όπου κατοικούσε ο τοπικός άρχοντας, ενδεικτική του πλούτου του και σηµείο άµυνας όταν η πόλη δεχόταν επίθεση, µιας και έχει ψηλά τείχη) του Μαρόκου, αγορές και µουσεία, µέχρι τις παλιές συνοικίες Taourirt και Tassoumate αλλά και τα περίφηµα κινηµατογραφικά studios Atlas Cinema και CLA Cinema, όπου γυρίστηκαν διάσηµες ταινίες όπως «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Ο Μονοµάχος», «Βαβέλ» και πολλές ακόµα!
Η κοιλάδα Ντράα, στα νότια της Ουαρζαζάτ και η κοιλάδα Ταφιλάλτ, νότια της Ερ-Ρασίντια, είναι οι δύο βασικές δίοδοι προς τη Σαχάρα και συνδέονται µεταξύ τους µε την κοιλάδα Νταντές. 
Όπως καταλάβατε λοιπόν, από εδώ θα ξεκινήσει το δικό σας «καραβάνι» στην έρηµο ακολουθώντας την Οδό των Χιλίων Κάσµπα, µε τις οάσεις και τα χωριά των Βερβερίνων για να εξορµήσετε στην έρηµο. 
Κλείστε κάποιο tour από τα ταξιδιωτικά γραφεία που τα οργανώνουν για να σας µεταφέρουν στις οάσεις M’Hamid ή Merzouga µέσα στην έρηµο και από εκεί θα περιπλανηθείτε µε καµήλες στους αµµόλοφους απολαµβάνοντας το ηλιοβασίλεµα να ντύνει µε πορφυρά χρώµατα την έρηµο! 
Τα βράδια θα πάρετε µια γεύση από τη νοµαδική ζωή κατασκηνώνοντας σε camping κάτω από τα αστέρια και αν γοητευτήκατε από τη µαγεία της ερήµου συνεχίστε την εξερεύνησή σας σε µια από τις 2 περιοχές της µαροκινής Σαχάρα, την Erg Chebbi και την Erg Chigaga!

Must εµπειρία

Τολµήστε ένα µικρό road trip από την Ουαρζαζάτ µέχρι το Μαρακές ή αντίστροφα! Πρόκειται για µια εντυπωσιακή διαδροµή 200 χλµ. (περ. 4 ώρες & 30’) πλάι στην εµβληµατική αρχιτεκτονική του Μαρόκου µε τις δεκάδες κάσµπες, η οποία κορυφώνεται περνώντας πάνω από τις κορυφογραµµές του Μεγάλου Άτλαντα! 
Πρώτη στάση στο Ait Ben Haddou, µνηµείο παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO που στέκει ευάλωτο στον χρόνο ανάµεσα στις όχθες του ποταµού και τις πλαγιές του λόφου. 
Eίναι οχυρωµένη πόλη (ksar) πάνω στον δρόµο των καραβανιών µεταξύ της ερήµου Σαχάρα και του Μαρακές, είναι αδιαµφισβήτητα ξεχωριστή και φωτογενής τόσο που έχει αποτελέσει φυσικό σκηνικό για κάµποσες ταινίες! 
Συνεχίστε τη διαδροµή σας µέσα από το φαράγγι Οunila που θα σας πρόσφερει πραγµατικά µοναδικές εικόνες µε χωριά σε απόλυτη χρωµατική αρµονία µε το γυµνό τοπίο κι ακόµα περισσότερες κάσµπες. Κάντε σίγουρα µια στάση στην κάσµπα του Telouet, µεταξύ του Ait Ben Haddou και του Μαρακές για να θαυµάσετε τα αποµεινάρια της ισλαµικής αρχιτεκτονικής!

Tips για το Μαρόκο

  • Φροντίστε να είστε κατάλληλα ντυµένοι σε περίπτωση που επισκεφθείτε κάποιο τζαµί! Ειδικά οι κυρίες θα πρέπει να έχετε καλυµµένο το κεφάλι σας µε ένα µαντίλι ή ένα σάλι!
  • Πίνετε πάντα και παντού εµφιαλωµένο νερό, ακόµα και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας! Επίσης, αποφύγετε τα παγάκια και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς µπορεί να έχουν πλυθεί µε νερό.
  • Αλκοόλ σερβίρουν σε τουριστικά σηµεία και µεγάλα ξενοδοχεία.
  • Τα περισσότερα καταστήµατα και µουσεία είναι κλειστά κάθε Παρασκευή απόγευµα, µιας και είναι ιερή µέρα για τους µουσουλµάνους.
  • Στην οροσειρά του Άτλαντα τη νύχτα πέφτει πάρα πολύ η θερµοκρασία, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε µαζί σας ζεστά ρούχα.
  • Οι περισσότεροι οδηγοί ταξί σπάνια βάζουν το ταξίµετρο. Διαπραγµατευτείτε την τιµή της διαδροµής από πριν προκειµένου να µη σας ζητήσουν κάποιο µεγάλο ποσό.
  • Να είστε επιφυλακτικοί µε τους άγνωστους «ξεναγούς» στις Μεντίνες που προσφέρονται για tour guides. Μπορεί να καταλήξετε να έχετε χαθεί ανάµεσα στα δαιδαλώδη σοκάκια και να σας ζητούν περισσότερα χρήµατα για να σας καθοδηγήσουν!
  • Ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψετε στο Μαρόκο είναι το τρένο! Είναι άνετα, οικονοµικά και προσεγγίζουν σχεδόν όλες τις µεγάλες πόλεις.
epirusblog.gr
5 of 5
Μαρόκο: Παραμύθι από την Ανατολή… Ταξιδεύουμε στις πόλεις του!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7862074003221425395
item