Πετρέλαιο θέρμανσης: Είναι η σωστή στιγμή για αγορά; -Δείτε τις τιμές [πίνακας]

Πετρέλαιο θέρμανσης: Είναι η σωστή στιγμή για αγορά; -Δείτε τις τιμές [πίνακας]

Μειωμένη κατά 9,4%, συγκριτικά με την αντίστοιχη «πρεμιέρα» της 15ης Οκτωβρίου του 2018, ήταν χθες η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (κατ’ οίκον) έκλεισε χθες στο 1,037 ευρώ. Στις 15 Οκτωβρίου του 2018 η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν το 1,145 ευρώ.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια καλή τιμή εκκίνησης, ενώ υποστηρίζουν ότι ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογίσει με ασφάλεια το πώς θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τις προσεχείς εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένη κατά 4% συγκριτικά με την τιμή που είχε στις 30 Απριλίου του 2019 (1,081 ευρώ), την τελευταία ημέρα «επίσημης» διάθεσης για την περυσινή χρονιά.

Το πετρέλαιο θέρμανσης σε «πενηνταράκια»
Στην Αττική η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά τη χθεσινή «πρεμιέρα», ήταν το 1,0185 ευρώ (από 0,967 έως και 1,070 ευρώ) και στο νομό Θεσσαλονίκης το 1,0295 ευρώ (από 0,999 έως και 1,060 ευρώ). Την ίδια στιγμή, στη Φλώρινα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1,065 ευρώ, ενώ στη Δράμα στο 1,035 ευρώ.

O πίνακας του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (FuelPrices):

Πίνακας με τιμές πετρελαίου θέρμανσης

O πίνακας του Fuel Prices για την Τρίτη 15 Οκτωβρίου / Πηγή: FuelPrices.gr

Οι συμβουλές των ειδικών
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, μέσα από αναλυτικές οδηγίες που έδωσε, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και να μην έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή.

Σε δικό της φυλλάδιο οδηγιών η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρει λεπτομερώς τί ακριβώς πρέπει να προσέχουν οι πολίτες κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Τη δική του λίστα με 10+1 συμβουλές προς τους καταναλωτές δημοσιοποίησε κκαι το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Βενζινοπώλες: Αδικα υψηλός ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η φορολογία που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι άδικα υψηλή.

«Πάγια θέση μας, από το 2010, είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι πανάκριβο και υπερφορολογημένο σε σχέση με τον ανταγωνιστή που λέγεται φυσικό αέριο, το οποίο έχουν μόνο 10 πόλεις στην Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Κιούσης.

«Αν θες να προωθήσεις το φυσικό αέριο, μέσω της χαμηλής φορολογίας, πρέπει να το πας παντού. Από τη στιγμή που δεν διατίθεται σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να τιμωρείς ένα προϊόν που ζεσταίνει 6 εκατομμύρια Ελληνες» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος. 

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης «πρέπει να γίνει διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο να το πάρει περισσότερος κόσμος».

epirusblog.gr
5 of 5
Πετρέλαιο θέρμανσης: Είναι η σωστή στιγμή για αγορά; -Δείτε τις τιμές [πίνακας]
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2340541300044652366
item