Γιάννενα: Δυσεύρετη η στέγη στα Γιάννενα- Οξύνεται δραματικά το πρόβλημα με την έλευση και νέων εκατοντάδων μεταναστών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της πόλης...

Γιάννενα: Δυσεύρετη η στέγη στα Γιάννενα- Οξύνεται δραματικά το πρόβλημα με την έλευση και νέων εκατοντάδων μεταναστών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της πόλης...

«Παρούσα» από την πρώτη στιγμή δήλωσε η Ήπειρος και κυρίως ο Νομός Ιωαννίνων για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα κατά χιλιάδες!

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ελληνική Πολιτεία, η οποία αναζητά τρόπους για να θέσει υπό έλεγχο, μια ανεξέλεγκτη ουσιαστικά κατάσταση που ήδη επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές κοινωνίες.


Ανακύπτουν προβλήματα...
Από τη μία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν εξαντλήσει προ πολλού τις αντοχές τους και επειγόντως πρέπει να αποσυμφορηθούν και από την άλλη περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας στις οποίες διαμοιράζονται φουρνιές προσφύγων, κίνηση που δημιουργεί πολλά προβλήματα. 


Ποια είναι αυτά; Εκτός από την – εύλογη - ανησυχία πολλών περί δημογραφικής αλλοίωσης, ανακύπτει οξύ θέμα στέγασης. Είναι λοιπόν παράλογο όταν στα Γιάννενα ακόμη δεν έχει λυθεί το σοβαρό πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν πολλοί φοιτητές, να διατίθενται σπίτια και ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων.

Στα «χαρτιά»
Το θέμα της φοιτητικής στέγης στα Γιάννενα δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι η επίλυσή του δεν είναι πλέον καθόλου εύκολη υπόθεση. Ίσως η γραφειοκρατία, ίσως η ολιγωρία τοπικών φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών αφήνει ξεκρέμαστους πολλούς φοιτητές! 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάθεση κονδυλίου, ύψους 80.000 ευρώ που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο (!) για την στέγαση και μετακίνηση φοιτητών, το οποίο ακόμη βρίσκεται στα «χαρτιά» γιατί δεν βρέθηκε ο τρόπος πώς θα διατεθούν! 

Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό πως τα ενοίκια στα Γιάννενα βρίσκονται στα ύψη, πολλά σπίτια έχουν μπει στην διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τα γνωστά Airbnb), ενώ άλλα έχουν ήδη νοικιαστεί σε οικογένειες προσφύγων!

Θα ενταθεί το πρόβλημα...
Με τον ερχομό λοιπόν και νέων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, το πρόβλημα της στέγασης γενικότερα αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, καθώς οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας δεν μπορούν να τους στεγάσουν όλους, ενώ τα τελευταία χρόνια της κρίσης η ανέγερση σπιτιών στα Γιάννενα ήταν σχεδόν μηδενική. 


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε ήδη γνωστό το ενδιαφέρον του να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο. Και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων, να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Και μπορεί η πρόσκληση να κάνει λόγο για φιλοξενία έξι μηνών, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με ρυθμούς... χελώνας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το λεχθέν «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», όταν μάλιστα το αντίτιμο είναι 12 ευρώ το άτομο ημερησίως.

Προβληματισμός και από ξενοδόχους
Έντονος όμως είναι ο προβληματισμός και στις τάξεις των ξενοδόχων για το τι μέλλει γενέσθαι και κατά πόσο θα επηρεαστεί και ο τουριστικός χαρακτήρας της Ηπείρου, μιας περιοχής που παλεύει για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο! 


Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης σε δήλωσή του κάλεσε την Πολιτεία να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνών, τονίζοντας ότι «η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε σπίτια και ξενοδοχεία δεν θα πρέπει να αλλοιώνει το χαρακτήρα των περιοχών, καθώς πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το ζήτημα επηρεάζει την απόφαση των δυνητικών πελατών σε αρκετά υψηλό ποσοστό». 

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτη στα Γιάννενα διαμένουν εδώ και καιρό σε τρία ξενοδοχεία 205 πρόσφυγες, ενώ στη νέα πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση από μέλη της Ένωσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δυσεύρετη η στέγη στα Γιάννενα- Οξύνεται δραματικά το πρόβλημα με την έλευση και νέων εκατοντάδων μεταναστών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της πόλης...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3446749109007885926
item