«Οχι» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο Ελλήνων εξωτερικού -Ο Μητσοτάκης αρχίζει επαφές με αρχηγούς

«Οχι» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο Ελλήνων εξωτερικού -Ο Μητσοτάκης αρχίζει επαφές με αρχηγούς

Ραντεβού στο Μαξίμου θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί κοινός τόπος με τους άλλους αρχηγούς. Θεωρητικά, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς -που άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα- αλλά οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Σημειώνεται ότι για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, γεγονός που καθιστά την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ απολύτως κρίσιμη. 

Αν, όπως εικάζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιμείνουν στις ενστάσεις τους, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στις καλένδες, αφού τα δύο κόμματα μαζί έχουν 101 ψήφους και μπορούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Η ψήφος των αποδήμων θα μετράει ή όχι;
Βασική διαφορά ανάμεσα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο κ. Θεοδωρικάκος -αλλά έχει παρουσιάσει μόνο στον πρωθυπουργό, συνεπώς είναι γνωστοί μόνο οι βασικοί του άξονες- και στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

Η πρόταση της κυβέρνησης θέλει προφανώς η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αφού διαφορετικά θα μιλάμε για ψήφους δυο ταχυτήτων, και εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβλέπεται και η επιστολική ψήφος. 

Άγνωστο παραμένει αν το νομοσχέδιο του κ. Θεοδωρικάκου θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, και αν θα βάζουν σταυρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, θεωρεί ότι η ψήφος των Έλλήνων του εξωτερικού δεν θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- αν και πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την φόρμουλα αντισυνταγματική και ο κ. Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού- και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο. 

Η πρόταση του προβλέπει μόνο την εκλογή ορισμένων βουλευτών Επικρατείας εξωτερικού, από τις ψήφους των ομογενών, χωρίς να προσμετράται για το τελικό αποτέλεσμα, με παράλληλη αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15.

Όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και τον καλεί «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει». 

Ενστάσεις διατυπώνει και το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα η δυνατότητα συναινετικής φόρμουλας να φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Θεωρητικά η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιο κοντά με τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, με διαφορές σε επιμέρους σημεία, και ενδεχομένως και πιο προωθημένη σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφού προβλέπει και την δυνατότητα να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων και στις εκλογικές περιφέρειες. 

Το πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ είναι περισσότερο πολιτικό, αφού μια σημαντική τάση στο εσωτερικό του, τάσσεται εναντίον της οποιαδήποτε συναίνεσης με την κυβέρνηση, στα πλαίσια μιας αντιδεξιάς αντίληψης, γεγονός που δυσκολεύει τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά.

Η ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τάσσονται υπέρ της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι ακριβείς προβλέψεις της δίκης τους πρότασης. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν μετά την ενημέρωσή τους από τον κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το μπλοκ των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι αρκετό για να μπλοκάρει αυτόν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, με την απόδοση ενός δικαιώματος που έχουν στερηθεί οι Έλληνες του εξωτερικού, και η ψήφος των μικρότερων κομμάτων δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. 

Μόνο για τις εντυπώσεις, αφού φαίνεται εξαιρετικά πιθανό η όλη ιστορία να καταλήξει σε ένα blame game, για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία.

epirusblog.gr
5 of 5
«Οχι» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο Ελλήνων εξωτερικού -Ο Μητσοτάκης αρχίζει επαφές με αρχηγούς
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9038223516898271925
item