Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Σύντομα οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Σύντομα οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα

Σημαντικές συναντήσεις και ενημερώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται.

Πληροφορίες του www.newmoney.gr  αναφέρουν ότι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ προανήγγειλαν σε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων στην Ουάσινγκτον πως το πλαφόν που υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, πρόκειται να αρθεί πολύ σύντομα. 


Αυτό θα επιτρέψει στις Ελληνικές τράπεζες να επενδύσουν περισσότερο σε ομόλογα της χώρας τους όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν περαιτέρω την κερδοφορία τους ενώ θα δημιουργήσει βάθος στην αγορά ελληνικών ομολόγων σε μια ήδη θετική συγκυρία για τους Ελληνικούς τίτλους.

Ο κ. Σταϊκούρας θα συναντήσει την απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ και επόμενη διοικήτρια της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης ο Έλληνας υπουργός συναντά υψηλόβαθμα στελέχη των οίκων αξιολόγησης Moody’s και S&P, προκειμένου να εμπεδωθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου κυβέρνησης και αξιολογητών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική οικονομία να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Blooomberg. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ηρακλής και τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και τις φοροελαφρύνσεις.
Συγκεκριμένα, ο κύριος Σταϊκούρας είπε πως η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τον τραπεζικό της τομέα, βοηθώντας τα πιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από ακόμα περισσότερα επισφαλή δάνεια και εργάζεται, προκειμένου να εξευρεθεί μια νέα λύση που θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα «Ηρακλής» το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστηματικές λύσεις», εκτός από την επιλογή του σχεδίου «Ηρακλής» για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα θα προσεγγίσει τελικά τους μονοψήφιους δείκτες στα NPL.»
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας ανήλθε στο τέλος του Ιουνίου στο 39,2%, που είναι μακράν ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Αυτό που αποκαλείται «η επιλογή Ηρακλής», προβλέπει τη χρήση κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με σκοπό να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank Ergasias SA, η Alpha Bank AE και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., βρίσκονται υπό πίεση, προκειμένου να εξαλείψουν τα επισφαλή δάνεια από τα βιβλία τους και να ξεκινήσουν να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία. Θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021 για να προσεγγίσουν τους στόχους των ρυθμιστικών Αρχών.

Κέρδη ομολόγων

Η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συζητούν εάν η χώρα μπορεί για την αποπληρωμή του χρέους της, να χρησιμοποιήσει κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα οποία αγόρασαν κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης – στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Αξιών και της Συμφωνίας για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).
«Μια βασική προτεραιότητα για την ελληνική μακροοικονομική πολιτική είναι η ανάπτυξη της προσφοράς της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στη συνέντευξη. Πριν από την κρίση, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανέρχονταν στο 20,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει τώρα ότι το ποσοστό για την επόμενη χρονιά θα είναι 13,1% του ΑΕΠ.
«Η μακροοικονομική στρατηγική μας αποσκοπεί σε αύξηση στο επίπεδο του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου», ανέφερε ο Σταϊκούρας. Η Ελλάδα και οι εταίροι της θα πρέπει να διερευνήσουν οποιαδήποτε οδό που θα οδηγήσει σε θετικό επενδυτικό σοκ, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Συζητούμε με τους θεσμούς συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup», δήλωσε ο Σταϊκούρας. «Οι συνθήκες ωριμάζουν. Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες».

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σήμερα δημοσιονομικό κενό ούτε για τον προϋπολογισμό του 2019 ούτε για το 2020, δήλωσε ο υπουργός. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές συμφωνούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει στόχους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος.
Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση: διασφάλιση χαμηλότερων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και πέρα. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει όταν η Επιτροπή επικαιροποιήσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, πιθανότατα το Νοέμβριο.
Η νέα ανάλυση θα περιλαμβάνει το μειωμένο κόστος δανεισμού της Ελλάδας – αφού προσχώρησε στην ομάδα των χωρών που πληρώνονται για να δανειστούν χρήματα στις αγορές χρεογράφων – και νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη.
«Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μαζί με χαμηλότερα ποσοστά χρηματοδότησης θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Σταϊκούρας.
Η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων προς τη χώρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της. Η αποπληρωμή έχει ήδη χρηματοδοτηθεί εκ των προτέρων, μέσω των πωλήσεων ομολόγων το 2019.
«Θα μπορούσαν να προβλεφθούν και άλλες δράσεις αποπληρωμής, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο του ΔΝΤ στο συνολικό χρέος της Ελλάδας στο ελάχιστο επίπεδο», δήλωσε ο Σταϊκούρας, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι σήμερα προτεραιότητα.
epirusblog.gr
5 of 5
Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Σύντομα οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2311185246318298322
item