Γιάννενα: ΖΙΤΣΑ- Στο ΕΣΠΑ η πρόταση του Δήμου για εφαρμογές «έξυπνης πόλης»

Γιάννενα: ΖΙΤΣΑ- Στο ΕΣΠΑ η πρόταση του Δήμου για εφαρμογές «έξυπνης πόλης»
«Πράσινο φως» για την υλοποίηση εφαρμογών «έξυπνης πόλης» συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ έλαβε ο Δήμος Ζίτσας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». 

Η πρόταση του Δήμου Ζίτσας για ανάπτυξη πλατφόρμας «έξυπνης πόλης» εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας με Ανάπτυξη της Καινοτομίας και των ΤΠΕ» του Ε.Π. «Ήπειρος» και αφορά την υλοποίηση μια ενοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα παρέχει «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα παρέχει με δομημένο τρόπο δεδομένα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του δήμου, για τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, η ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών ανάμεσα στα κτίρια και τις υπηρεσίες του Δήμου, η οργάνωση και διάθεση δεδομένων χρήσεων γης και χωροταξίας, η παρακολούθηση του συνόλου του στόλου των οχημάτων του και η διαχείριση του δικτύου πόσιμου ύδατος με χρήση «έξυπνων υδρομετρητών»..

 «Μετά την πιλοτική εφαρμογή της υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS), τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος μας συνεχίζει να πρωτοπορεί ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία εκμεταλλευόμενος πάντα κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο» επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την ένταξη της πρότασης και προσθέτει: «επενδύουμε πάντα σε καινοτόμες εφαρμογές που από τη μια βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε καθιστώντας το Δήμο μια σύγχρονη «έξυπνη» πόλη διαθέτοντας δωρεάν εφαρμογές και ανοιχτά δεδομένα στους κατοίκους, τους επαγγελματίες, αλλά και τους επισκέπτες καθώς το μοντέλο της «έξυπνης πόλης» καλύπτει όχι μόνο τις υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός Δήμου». 

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά:

• Εγκατάσταση εξήντα (60) αισθητήρων μέτρησης πληρότητας κάδων σε πραγματικό χρόνο, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και σε πολυσύχναστα σημεία όπως σχολεία, δημόσια κτίρια, ΚΑΠΗ, εκκλησίες, αγροτικά ιατρεία κλπ.
• Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την αλληλεπίδραση του Δήμου με τους δημότες, καθώς και με τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του
• Εγκατάσταση τριών (3) σταθμών παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης αέριων ρύπων και αιθαλομίχλης μέσω μιας ολοκληρωμένης IoT πλατφόρμας παρακολούθησης πολλαπλών μεγεθών χρησιμοποιώντας κόμβους αισθητήρων εξωτερικού χώρου (οι περιβαλλοντικοί σταθμοί θα τοποθετηθούν στην Δ.Κ. Ελεούσας και στις Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη και Μεγάλου Γαρδικίου του Δήμου Ζίτσας)
• Προμήθεια συστήματος που θα παρέχει λειτουργίες ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης με χρήση ψηφιακών υπογραφών και δυνατότητα ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων, καθώς και διακίνησης εγγράφων στα διάφορα τμήματα του Δήμου. Το σύστημα θα καλύπτει ανάγκες ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης, ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, ανάκτησης και αναζήτησης εγγράφων, ροής εργασιών μεταξύ των τμημάτων και των υπηρεσιών του Δήμου.
• Την επέκταση της Υπάρχουσας Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών με απώτερο σκοπό τον εμπλουτισμό της με νέα δεδομένα (π.χ. δεδομένα αισθητήρων μέτρησης, κάδους απορριμμάτων, στίγματα στόλου οχημάτων, θέσεις και δεδομένα υδρομέτρων) αλλά και δεδομένα που δεν έχουν ενταχθεί στην Υποδομή (π.χ. σημεία που σχετίζονται με πολιτική προστασία.
• Την επέκταση του συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης του στόλου του Δήμου σε όλα τα οχήματα του, που περιλαμβάνει απορριμματοφόρα, οχήματα πολιτικής προστασίας αλλά και οχήματα εργοταξιακών εργασιών.
 • Την τοποθέτηση πενήντα (50) έξυπνων υδρομετρητών σε επιλεγμένη περιοχή της Δ.Κ. Ελεούσας μέσω των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα αυτόματης μέτρησης της κατανάλωσης πόσιμου ύδατος, της συνεχούς παρακολούθησης ώστε να βγαίνουν συμπεράσματα σχετικά με την κατανάλωση αλλά και του εντοπισμού τυχόν διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
Το έργο πρέπει να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2020.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΖΙΤΣΑ- Στο ΕΣΠΑ η πρόταση του Δήμου για εφαρμογές «έξυπνης πόλης»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1594047171361658301
item