Ήπειρος: Οι Δήμοι της Ηπείρου στις κάλπες για τη νέα ΠΕΔ!

Ήπειρος: Οι Δήμοι της Ηπείρου στις κάλπες για τη νέα ΠΕΔ!

Πέντε μόλις μήνες πέρασαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και οι νέες διοικήσεις στους Δήμους τόσο της Ηπείρου όσο και ολόκληρης της χώρας κινούνται πάλι σε ρυθμούς εκλογών, αυτή τη φορά για να αναδείξουν τους επικεφαλής στις Περιφερειακές Ενώσεις (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Το ίδιο ισχύει και για την ΠΕΔ Ηπείρου, της οποίας ηγείται σήμερα ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο οποίος έχει δηλώσει ήδη ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη συγκεκριμένη θέση. 


Ωστόσο, υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από το Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο της Ηπείρου, κάτι που μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, αρκετοί Δήμαρχοι φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για τη θέση.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οι εκλογές για το νέο Προεδρείο της ΠΕΔ Ηπείρου θα ξεκινήσουν με την εκλογή αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση εκ μέρους των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων. Διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου. 


Στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση θα αναδείξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο ακολούθως θα εκλέξει την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Πρόεδρο. Σημειώνεται εδώ ότι η Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέας Διοίκησης στην ΠΕΔ θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Οι αντιπρόσωποι
Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Ηπείρου, η Γενική της Συνέλευση, η οποία θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες τη νέα της σύνθεση, αποτελείται από 125 μέλη. 


Τους περισσότερους εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση, συνολικά 37, στέλνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Ένας είναι ο Δήμαρχος και οι υπόλοιποι 36 θα εκλεγούν. 

Ακολουθεί ο Δήμος Αρταίων, ο οποίος στέλνει 15 αντιπροσώπους, ο Δήμος Πρέβεζας 11, ο Δήμος Ηγουμενίτσας 9, ο Δήμος Ζίτσας 6, οι Δήμοι Ζηρού, Νικολάου Σκουφά και Πάργας 5 αντιπροσώπους, οι Δήμοι Σουλίου, Δωδώνης και Πωγωνίου 4, οι Δήμοι Φιλιατών, Κόνιτσας, Μετσόβου, Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Βορείων Τζουμέρκων 3 και ο Δήμος Ζαγορίου 2 αντιπροσώπους, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο Δήμαρχος.

Η νέα ΠΕΔ Ηπείρου θα έχει 21μελές Δ.Σ., το οποίο θα αποτελείται από 12 Δημάρχους και 9 δημοτικούς συμβούλους.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Οι Δήμοι της Ηπείρου στις κάλπες για τη νέα ΠΕΔ!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1141050793288619954
item