Γιάννενα: Αίτημα για ανοιχτή βιβλιοθήκη απο το 27ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

Γιάννενα: Αίτημα για ανοιχτή βιβλιοθήκη απο το 27ο Δ.Σ. Ιωαννίνων
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου υπέβαλε αίτημα στον Δήμο Ιωαννιτών για τη δημιουργία δικτύου Ανοιχτών Βιβλιοθηκών σε διαφορετικά σημεία της πόλης μας, οι οποίες να λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας, 365 ημέρες τον χρόνο, και στις οποίες να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών. 

Έναυσμα για την υποβολή αυτού του αιτήματος αποτέλεσε η επιτυχημένη λειτουργία της «παιδικής» Ανοιχτής Βιβλιοθήκης που εγκαινίασε ο Σύλλογος Γονέων του 27ου Δ.Σ. στην αυλή του σχολείου πριν από ένα χρόνο, το φθινόπωρο του 2018. 

Ξεκινώντας από ένα παλιό διαλυμένο περίπτερο, που βρισκόταν πεταμένο στο εργοτάξιο του δήμου, και με πολύ κέφι και μικρό προϋπολογισμό φτιάχτηκε μια ανοιχτή βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία.

Ονομάστηκε «ανοιχτή» γιατί η πρόσβαση σε αυτήν είναι ελεύθερη σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σχολείου φοίτησης, ενώ λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, καθημερινά. Κάθε παιδί μπορεί να διαλέξει ένα βιβλίο και να το διαβάσει στην αυλή ή στο σπίτι του. 

Στη συνέχεια, μπορεί να το επιστρέψει ή, αν του άρεσε πολύ, να το κρατήσει. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να προσφέρει στη βιβλιοθήκη ένα άλλο βιβλίο.

Ο χώρος αυτός αγκαλιάστηκε από τα παιδιά με ενθουσιασμό. Έχοντας τη θετική αυτή εμπειρία και σε συνέχεια της εκδήλωσης με θέμα «Παιδί και βιβλίο: Ανοιχτή βιβλιοθήκη, ανοιχτοί ορίζοντες», που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων του 27ου Δ.Σ. την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, ζήτησε από τον Δήμο να διευρυνθεί το πρόγραμμα των Ανοιχτών Βιβλιοθηκών σε όλη την πόλη.

Μάλιστα, τα παιδιά του Συλλόγου έχουν δημιουργήσει σχέδια ανοιχτών βιβλιοθηκών, τα οποία κατατέθηκαν συνοδευτικά προς το αίτημα, ενώ προτείνουν να τοποθετηθούν είτε στην κεντρική πλατεία είτε μπροστά στην Περιφέρεια, στο ρολόι ή ακόμα και στη λίμνη. 

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, οι Ανοιχτές Βιβλιοθήκες θα μπορούσαν αφενός να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία σε άτομα όλων των ηλικιών και αφετέρου να αναβαθμίσουν αισθητικά την πόλη μας. 

Με δεδομένο ότι ένας άνθρωπος δεν γεννιέται φιλαναγνώστης αλλά γίνεται και παραμένει φιλαναγνώστης μέσα από τη διαρκή ενασχόλησή του με το βιβλίο, ο Σύλλογος Γονέων του 27ου Δ.Σ. Ιωαννίνων έκανε το αίτημα και ελπίζει να καινοτομήσει η πόλη μας αποκτώντας τις πρώτες Ανοιχτές Βιβλιοθήκες στην Ήπειρο γιατί… τα βιβλία ανοίγουν ορίζοντες!

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αίτημα για ανοιχτή βιβλιοθήκη απο το 27ο Δ.Σ. Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8269051253703261370
item