Χρεοκοπία Thomas Cook: Ισπανία και Τουρκία είχαν προσφερθεί να σώσουν την εταιρεία

Χρεοκοπία Thomas Cook: Ισπανία και Τουρκία είχαν προσφερθεί να σώσουν την εταιρεία

Σε νέο μεγάλο πονοκέφαλο και για την βρετανική κυβέρνηση ειδικά εξελίσσεται η χρεοκοπία της Thomas Cook.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, η ισπανική και η τουρκική κυβέρνηση είχαν προσφερθεί να δώσουν «χείρα βοηθείας» για να σωθεί το παλαιότερο τουριστικό γραφείο στον κόσμο αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω της έλλειψης στήριξης από την βρετανική κυβέρνηση.

Η πηγή που βρισκόταν κοντά στις διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία της Thomas Cook υποστηρίζει ότι η εταιρεία είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τα 200 εκατ. στερλίνες με τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης και μιας ομάδας Ισπανών ξενοδόχων που είχαν την υποστήριξη υπουργών στη Μαδρίτη. 

Η ίδια πηγή είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι το κίνητρο πίσω από την κίνηση αυτή ήταν ο περιορισμός των συνεπειών από μια κατάρρευση της Thomas Cook στις τουριστικές βιομηχανίες τους.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επικεφαλής των Ισπανών ξενοδόχων που προσφέρθηκαν να επενδύσουν 170 εκατ. ευρώ (95 εκατ. στερλίνες) ήταν ο δισεκατομμυριούχος Μιγκέλ Φλούξα Ροσέλο.

«Αλλά το σχέδιο διάσωσης κατέρρευσε αφού η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να παράσχει εγγυήσεις για να υποστηρίξει το χρηματοδοτικό πακέτο» γράφει ο Guardian.

H πηγή που επικαλείται η βρετανικη εφημερίδα αναφέρει ότι μόλις διέρρευσε η απροθυμία της βρετανικής κυβέρνησης, η στήριξη από Ισπανία και Τουρκία «εξατμίστηκε».

«Δύο κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να στηρίξουν μια βρετανική εταιρεία αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν ήταν. Χωρίς αυτή τη στήριξη δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στο τραπέζι για να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία» προσθέτει η πηγή του Guardian.

Τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι τυχόν παρέμβαση της κυβέρνησης για να αποτρέψει την κατάρρευση της Thomas Cook θα αποτελούσε επικίνδυνο προηγούμενο. 


«Ξεκάθαρα ήταν αρκετά χρήματα φορολογουμένων και θα αποτελούσε ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση που υπήρχαν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα σε εταιρείες» είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς ο οποίος δήλωσε ότι η Thomas Cook δεν θα ήταν μια καλή επένδυση υποστηρίζοντας ότι το να έβαζε χρήματα η κυβέρνηση το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να καθυστερήσει μια αναπόφευκτη κατάρρευση.
epirusblog.gr
5 of 5
Χρεοκοπία Thomas Cook: Ισπανία και Τουρκία είχαν προσφερθεί να σώσουν την εταιρεία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1898340503587315888
item