Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Thomas Cook - Σχέδιο επαναπατρισμού για 150.000 Βρετανούς

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Thomas Cook - Σχέδιο επαναπατρισμού για 150.000 Βρετανούς

Οι ελπίδες της Thomas Cook - του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο - για οικονομική βοήθεια από την βρετανική κυβέρνηση απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.

Οι υπεύθυνοι του ταξιδιωτικού κολοσσού απηύθυναν χθες έκκληση στους δανειστές της Thomas Cook για επείγουσα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. λιρών, η οποία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση. «Είναι μόνο μια κυβερνητική επιχείρηση διάσωσης ή τίποτα», δήλωσε πηγή από την εταιρεία στην Daily Mail.

Στα αεροδρόμια για να αναχωρήσουν, πριν την χρεοκοπία, οι Βρετανοί τουρίστες

Με την πιθανότητα της κατάρρευσης να γίνεται ολοένα και πιο ορατή Βρετανοί τουρίστες που κάνουν διακοπές με την Thomas Cook σε κάθε γωνιά του πλανήτη τρέχουν στα αεροδρόμια ώστε να εξασφαλίσουν την επιστροφή στη χώρα τους. 

Σήμερα το πρωί στην Αττάλεια της Τουρκίας επιβάτες που επρόκειτο να πετάξουν για Γλασκόβη ξέμειναν στο αεροδρόμιο την χθεσινή νύχτα εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο αεροσκάφος.

Κουρασμένοι και άυπνοι, η μόνη τους έννοια ήταν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν η εταιρεία χρεοκοπήσει.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει έτοιμη επιχείρηση επαναπατρισμού 150.000 τουριστών

Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν στον βρετανικό Τύπο πως ήδη είναι έτοιμη η επιχείρηση επαναπατρισμού των 150.000 τουριστών της Thomas Cook, που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Operation Matterhorn». 


Πάντως, οι υπεύθυνοι της εταιρείας επέμεναν σήμερα πως «όλα βαίνουν ομαλά» και προέτρεπαν τους πελάτες τους «να μην εγκαταλείπουν τα σχέδια των διακοπών τους».

Στέλεχος της εταιρείας καθησύχασε στο Twitter πελάτες που εξέφρασαν την ανησυχία τους και τους διαβεβαίωσε πως «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη η Thomas Cook θα παρέχει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά στους πελάτες της».

Η κινεζική Fosun και ο ρόλος της Royal Bank of Scotland

Η κατάρρευση του πρώην κολοσσού του τουρισμού αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο 20.000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί της εταιρείας είναι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Καραϊβική και στην Μέση Ανατολή. 

Την Παρασκευή η εταιρεία ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες, μετόχους και τον μεγαλύτερο μέτοχο, τον κινεζικό κολοσσό Fosun, για την εύρεση λύσης.

Την προσεχή Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου οι πιστωτές της Thomas Cook θα ψηφίσουν επί ενός προτεινόμενου διακανονισμού. 


Πρόκειται για διαδικασία μέσω βρετανικού δικαστηρίου, το οποίο θα επιτρέψει στον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, Fosun Tourism Group, να τεθεί επικεφαλής της διάσωσής της. 

Με μια χρηματοδοτική «ένεση» 900 εκατομμυρίων λιρών, η Fosun θα διατηρεί πλέον το 75% επί των μετοχών του βραχίονα ταξιδιών και καταλυμάτων και έως το 25% της αεροπορικής εταιρείας, η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου Thomas Cook.

Όμως, η ξαφνική απαίτηση των τραπεζών για επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 200 εκατ. λιρών, ώστε να στηρίξουν την Thomas Cook, απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σχέδιο διάσωσης από τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, την κινεζική Fosun. 


Συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση των διευθυντικών στελεχών της Thomas Cook με την δανείστρια τράπεζα Royal Bank of Scotland, η τράπεζα απαίτησε επιπλέον 200 εκατ. λίρες για την διάσωση της εταιρείας.

Από το 2011 «παλεύει» με την χρεοκοπία η Thomas Cook

Ο πρώην τουριστικός κολοσσός παλεύει με τα χρέη και την οικονομική αστάθεια από το 2011, σύμφωνα με την Telegraph, αλλά οι τράπεζες μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένης και της Royal Bank of Scotland, τον έσωζαν από την χρεοκοπία. 


Η εταιρεία με 178 χρόνια παρουσίας στη βιομηχανία του τουρισμού άρχισε να «χάνει έδαφος» για πολλούς λόγους, όπως είναι οι πλατφόρμες, οι καύσωνες στη Βρετανία, που απέτρεψαν μερίδα Βρετανών τουριστών να φύγουν για διακοπές και η πολιτική αστάθεια λόγω Brexit.
Σε ελληνικά ξενοδοχεία, ήδη, η Thomas Cook χρωστά αρκετά μεγάλα ποσά, τα οποία παραμένει άγνωστο αν θα καταβληθούν.

Ιδιοκτήτης μεγάλης τουριστικής μονάδας στην Κεφαλονιά δήλωσε στο Protothema.gr πως, αν και η εταιρεία του χρωστά 55.000 ευρώ, θα συνεχίσει να δέχεται τους πελάτες της, με την ελπίδα να λάβει κάποια στιγμή τα χρήματα που του χρωστά η Thomas Cook.
epirusblog.gr
5 of 5
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Thomas Cook - Σχέδιο επαναπατρισμού για 150.000 Βρετανούς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4557462933530031835
item