Eat like a local στη Λισαβόνα – Ο απόλυτος food guide Eat like a local στη Λισαβόνα – Ο απόλυτος food guide | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Eat like a local στη Λισαβόνα – Ο απόλυτος food guide

Eat like a local στη Λισαβόνα – Ο απόλυτος food guide
Η Λισαβόνα για τους λάτρεις του φαγητού: Τι να φάτε και τι να πιείτε
Η Λισαβόνα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν όλο και πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με το φαγητό της να κλέβει τις καρδιές των επισκεπτών της. 
Διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες και καλύτερες αγορές τροφίμων, και είναι η πατρίδα του pastel de nata και πολλών υπέροχων πιάτων. 
Είτε πρόκειται να επισκεφτείτε την πορτογαλική πρωτεύουσα για λίγες ημέρες ή για εβδομάδες, αυτός ο οδηγός φαγητού θα σας μυήσει στα μυστικά του φαγητού της Λισαβόνας.

Γλυκά

Το pastel de nata είναι η πιο γνωστή λιχουδιά της χώρας και είναι ουσιαστικά τάρτα με κρέμα. Την πουλάνε σε φούρνους και σε υπαίθριες αγορές και όταν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο διάσημη. 
Άλλα δημοφιλή γλυκά κι επιδόρπια της Πορτογαλίας είναι το bolo de Arroz (μπάλα από ρύζι), το σαλάμι (όμοιο με το γλυκό που συνηθίζεται κι εδώ), η queijada (μικρά κέικ γεμιστά με τυρί κρέμα), Pastel de feijão, ένα γλυκό που φτιάχνεται από πάστα αμυγδάλου και λευκών φασολιών.

Ο Καφές

Στη Λισαβόνα είναι σχεδόν νόμος ότι πρέπει να συνοδέψετε το κέικ σας με καφέ, οπότε, αξίζει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για τον πορτογαλικό καφέ. 
Μπορείτε να τον απολαύσετε σε ένα παραδοσιακό καφέ ή σε ένα από τα πολλά hispter καφέ της πόλης, εκεί όμως τα συνοδευτικά δε είναι τόσο πορτογαλικά όσο με διεθνή χαρακτήρα. 
Ο κόσμος συνηθίζει να πίνει ένα bica (espresso) μέσα στην ημέρα και καφέ με γάλα όπως “galão” ” ή “meia de leite” το πρωί.

Μεσημεριανό και βραδινό: Πορτογαλικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε

Αν δεν έχετε ξαναεπισκεφτεί την Πορτογαλία, το πιθανότερο είναι να μην έχετε δοκιμάσει αυθεντικό πορτογαλικό φαγητό, οπότε στη Λισαβόνα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να το κάνετε! 
Υπάρχουν τόσα πολλά να δοκιμάσετε που ίσως να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Το Caldo Verde είναι η πιο δημοφιλής σούπα της Πορτογαλίας και αν τρώτε έξω συχνά, είναι πολύ πιθανό να σας το σερβίρουν ως ορεκτικό. 
Ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό ψάρι της Πορτογαλίας και μαγειρεύεται με αμέτρητους ευφάνταστους τρόπους. Χρησιμοποιείται κατά κανόνα ο παστός, και μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα είναι bacalhau com natas (με κρέμα), a lageiro (με λάδι, σκόρδο, κρεμμύδια και πατάτες) σε κροκέτες και com broa (με καλαμπόκι).

Ψητές σαρδέλες και… Άγιος Αντώνης

Οι ψητές σαρδέλες είναι από τα πιο κλασικά εδέσματα την καλοκαιρινή περίοδο . Δοκιμάστε τις ιδανικά στο πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο. 
Το Leitão είναι ψητό χοιρινό γάλακτος που μπορείτε να δοκιμάσετε είτε σε μερίδα είτε μέσα σε σάντουιτς. Τα θαλασσινά δεσπόζουν στην κουζίνα της Πορτογαλίας. 
Στη Λισαβόνα θα βρείτε αμέτρητα εστιατόρια με θαλασσινά γνωστά ως cervejerias/marisqueiras. Οι καραβίδες “camarão tigre” είναι ίσως το πιο αγαπημένο πιάτο των ντόπιων και των τουριστών, όπως επίσης και τα αχνιστά όστρακα “bulhão pato”. 
Στα μαγαζιά με θαλασσινά συνηθίζεται να σερβίρουν για επιδόρπιο ένα prego, που αποτελεί σάντουιτς με μπριζόλα. Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά γιατί να το αρνηθεί κανείς; Τέλος, πασίγνωστο είναι το polvo a lagareiro, δηλαδή ψητό χταπόδι περιχυμένο με άφθονο ελαιόλαδο.
Υπάρχουν πολλά ακόμα εδέσματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Λισαβόνα. Κάποια από αυτά, όπως το κοτόπουλο frango piri-piri (από το Αλγκάβρε) ή τη francesinha (από το Πόρτο), προέρχονται από άλλες πόλεις αλλά σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια. 
Αν θέλετε να πάτε εκεί που συχνάζουν οι ντόπιοι κρατώντας το budget σε πιο χαμηλά επίπεδα, πηγαίνετε σε tascas ή pastelarias. Είναι πιο φθηνά και ευχάριστα μέρη, ιδανικά να δοκιμάσετε πορτογαλικό φαγητό σε λογικές τιμές.

Σνακ & Petiscos

Ανάμεσα στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό υπάρχει πάντα χρόνος για ένα σνακ. Στη Λισαβόνα το καλύτερο είναι το bifana, ένα απλό αλλά λαχταριστό σάντουιτς με χοιρινό που είναι φθηνό και χορταστικό. Τα Petiscos είναι ουσιαστικά η πορτογαλική εκδοχή των tapas. 
Είναι μικρά πιατάκια με διάφορα μεζεδάκια που σερβίρονται σε μπαράκια συνοδεύοντας το ποτό, ή σε μαγαζιά που εστιάζουν αποκλειστικά σε αυτά. Τα πιο γνωστά είναι οι κροκέτες μπακαλιάρου “bolinhos de bacalhau”, η τηγανιτή μπριζόλα με πίκλες “pica pau”, και η σαλάτα με χταπόδι “salada de polvo”. 
Πολύ δημοφιλή είναι επίσης τα πλατό τυριών (δοκιμάστε το “queijo da serra”), καθώς και φαγητά από κονσέρβα, όπως τόνος ή σαρδέλες.

Το Street Food

Το street food δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Πορτογαλία όσο στις ασιατικές πόλεις. Υπάρχουν μερικά δείγματα φαγητού του δρόμου, όπως οι λουκουμάδες ή τα ψητά κάστανα που θα βρείτε σε υπαίθριες γιορτές, όπως οι ντόπιοι προτιμούν να κάθονται σε ένα καφέ. 
Οι καφετέριες κατέχουν, όπως και στην Ελλάδα, κυρίαρχη θέση στην καθημερινότητα των ντόπιων. Εκεί κάθονται με τις ώρες, παίρνουν καφέ, γλυκό, πρωινό, μεσημεριανό, σνακ, σάντουιτς και μπύρες, ό,τι θέλετε θα το βρείτε εκεί.

Η Time Out και άλλες αγορές τροφίμων

H γνωστή αυτή αγορά αποτελεί τον παράδεισο των καλοφαγάδων, και είναι ιδανική για να δοκιμάσετε φαγητό από πολλά από τα καλύτερα εστιατόρια της Λισαβόνας. 
Ωστόσο, υπάρχουν και μικρότερες αγορές με φαγητά, όπως η Mercado de Campo de Ourique. Στις αγορές τροφίμων θα βρείτε ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και ψάρια, που είναι ίσως το τμήμα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τι να πιείτε

Εκτός από φαγητό, η Λισαβόνα διαθέτει και πολλές επιλογές σε ποτά. Η Πορτογαλία φημίζεται για το υπέροχο κρασί της με πιο γνωστό το πράσινο κρασί (vinho verde) και τα κόκκινα. 
Το Ginjinha είναι ένα λικέρ από κεράσι πολύ δημοφιλές στην πόλη, και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Το Port είναι ένα πολύ ενισχυμένο κρασί, και μπορείτε να το βρείτε σε κάβες ή σούπερμαρκετ ή να το παραγγείλετε στα μπαρ.
Μπορείτε να το δοκιμάσετε σκέτο σε διάφορες ποικιλίες, ή να το δοκιμάσετε μέσα σε cocktail. Η πορτογαλία διαθέτει και παραγωγή μπύρας, οπότε αν βρεθείτε στη Λισαβόνα αξίζει να δοκιμάσετε κάποια τοπική μπύρα όπως η Sagres. 
Τέλος, το Medronho είναι ένα τοπικό ποτό από τον καρπό του δέντρου medronho. Μπορείτε να το πιείτε σε σφηνάκι ή σε cocktail.
epirusblog.gr
5 of 5
Eat like a local στη Λισαβόνα – Ο απόλυτος food guide
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7997509535693890097
Σχόλια
item