Δεν θα πιστεύετε ποιος διάσημος έφτιαξε το Άγαλμα της Ελευθερίας!

Δεν θα πιστεύετε ποιος διάσημος έφτιαξε το Άγαλμα της Ελευθερίας!

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της Αμερικής, ήταν δώρο από τη Γαλλία για τα 100 χρόνια από τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αμερικής στις 4 Ιουλίου 1776.

Ο διάσημος μηχανικός που συνέβαλε στην κατασκευή του ξεπερνά ακόμη και τη φήμη του αγάλματος, για διαφορετικό όμως λόγο.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε στο Παρίσι και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον γαλλικό λαό. Η παράδοση είχε προγραμματιστεί για το 1876, αλλά εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων και κυρίως οικονομικών δυσκολιών, παραδόθηκε δέκα χρόνια μετά. 

Ενώ το σχέδιο του αγάλματος ήταν του Γάλλου γλύπτη Φρεντερίκ Ωγκύστ Μπαρτολντί, επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Γουστάβος Άιφελ, καθώς ο Μπαρτολντί ζήτησε τη βοήθειά του. Πρόκειται για τον γνωστό Άιφελ, ο οποίος έχτισε τον διάσημο πύργο στο Παρίσι δέκα χρόνια αργότερα.

Φημολογείται ότι το πρόσωπο του αγάλματος απεικονίζει τη μητέρα του Μπαρτολντί και ότι εμπνεύστηκε το άγαλμα από τον Κολοσσό της Ρόδου. Το ύψος του αγάλματος της Ελευθερίας είναι 46 μέτρα, χωρίς τη βάση και συνολικά φτάνει τα 96 μέτρα. 

Στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα με την ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776. Συμβολίζει την ελευθερία και την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, ενώ τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης για να καλωσορίζει τους μετανάστες που έφταναν στην Αμερική.

Το εσωτερικό του αγάλματος κρύβει έναν σκελετό παρόμοιο με αυτόν του πύργου του Άιφελ, ενώ μοιάζει πολύ με την αρχιτεκτονική του. Σήμερα στο Παρίσι υπάρχουν τρία πιστά αντίγραφα του γνωστού αγάλματος σε διάφορα σημεία της πόλης για να θυμίζουν στους Παριζιάνους το δώρο τους στην Αμερική, που έγινε το σήμα κατατεθέν των ΗΠΑ….



epirusblog.gr
5 of 5
Δεν θα πιστεύετε ποιος διάσημος έφτιαξε το Άγαλμα της Ελευθερίας!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4511879779751531855
item