Τουρκία: Φυλάκιση δέκα χρόνων σε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Φυλάκιση δέκα χρόνων σε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Η υπεύθυνη για την Κωνσταντινούπολη του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση σχεδόν δέκα χρόνων, κυρίως για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «εξύβριση του αρχηγού του κράτους».

Η Τζανάν Καφταντσίογλου, υπεύθυνη για την Κωνσταντινούπολη του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), «καταδικάστηκε συνολικά σε φυλάκιση εννέα ετών και οκτώ μηνών», δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος.

Η Καφταντσίογλου κρίθηκε ένοχη για πέντε διαφορετικές κατηγορίες, κυρίως στη βάση τουίτ που αναρτήθηκαν από το 2012 έως το 2017: «τρομοκρατική προπαγάνδα», «εξύβριση του αρχηγού του κράτους», «εξύβριση αξιωματούχου», «εξύβριση της Τουρκικής Δημοκρατίας» και «υποκίνηση σε μίσος».

Η πολιτική αξιωματούχος, η δίκη της οποίας είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία και στο εξωτερικό, κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 17 ετών.

Καθώς κάθε ποινή φυλάκισης, ξεχωριστά, είναι μικρότερη των πέντε ετών, η Καφταντσίογλου δεν θα φυλακιστεί εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της που αναμένεται τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την αξιωματούχο του CHP.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, Καφταντσίογλου κατήγγειλε μια «πολιτική δίκη» με σκοπό, σύμφωνα με μία από τους υποστηρικτές της, να τιμωρηθεί για τον ρόλο της στη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Η Καφταντσίογλου παρουσιάστηκε πράγματι ως η αρχιτέκτονας των νικηφόρων εκστρατειών του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε τον υποψήφιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, και στη συνέχεια τον Ιούνιο μετά την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Σε δηλώσεις της έξω από το κύριο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Καφταντσίογλου είπε πως [η ετυμηγορία] δεν θα την κάνει να σωπάσει.

«Κανείς από όλους εσάς, ούτε κι εγώ το αξίζαμε αυτό. Αν η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο και διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες της πολιτικής εξουσίας, σημαίνει πως δεν υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι υποθέσεις ανοίγουν και κλείνουν όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά στα δωμάτια του (προεδρικού) μεγάρου», πρόσθεσε. Ένα πλήθος υποστηρικτών φώναζαν: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον φασισμό».

Σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε πως πιστεύει ότι η σημερινή δικαστική απόφαση θα ανατραπεί από ανώτερα δικαστήρια.

Αφότου διορίστηκε πέρυσι επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, η Καφταντσίογλου είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από μέλη του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) του Ερντογάν.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Φυλάκιση δέκα χρόνων σε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8949396382246173470
item