Γιάννενα: Παραμένει ζωντανή η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας!

Γιάννενα: Παραμένει ζωντανή η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας!
Κοντεύει ένας αιώνας, για την ακρίβεια 97 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μαύρη εκείνη περίοδο που σηματοδότησε τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τον Σεπτέμβριο του 1922.
Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας παραμένει ζωντανή στις μνήμες όλων και, όπως κάθε χρόνο, θα τιμηθεί και φέτος σήμερα, Κυριακή με σειρά εκδηλώσεων στην Ανατολή, στην περιοχή όπου ζει μεγάλος αριθμός απογόνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, τις «ματωμένες» αυτές κοιτίδες του ελληνισμού.
Οι εκδηλώσεις
Η Περιφέρεια Ηπείρου
ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών, διοργανώνουν σήμερα την καθιερωμένη εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Δοξολογία στον Ναό Αγίου Ιωάννη (Μπονίλας) Ανατολής (ώρα 10.00) και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνικού (10.30 π.μ.). 
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και ομιλία από τον Κωνσταντίνο Νιγδέλη, Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού με θέμα «Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη».
Η Κοινότητα Ανατολής
Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης, θα πραγματοποιηθεί και παράλληλη εκδήλωση για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής, με θέμα «Αφιέρωμα στον Αθλητικό Όμιλο Ανατολής». Θα ακολουθήσει δεξίωση με ποντιακά εδέσματα στον προαύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Ανατολής.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε το 1998 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Παραμένει ζωντανή η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 817382384556879194
item