Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία: Υπ. Εξωτερικών ο Ντι Μάιο, ποιος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο στο ΥΠΟΙΚ

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία: Υπ. Εξωτερικών ο Ντι Μάιο, ποιος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο στο ΥΠΟΙΚ

Ο Ρομπέρτο Γουαλτιέρι θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του υπουργού Οικονομικών, στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ενώ ο Λουίτζι Ντι Μάιο πάει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας- μεταξύ Κινήματος 5 Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος- θα ορκιστεί το πρωί της Πέμπτης.

Ο Γκουαλτιέρι, ο 53χρονος ευρωβουλευτής θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας της Ρώμης να ενισχύσει την οικονομία της, αλλά και να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2020. 

Ο Γκουαλτιέρι έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο υπουργείο Αμυνας θα τοποθετηθεί ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Λορέντσο Γκουερίνι.

Υπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα. 

Η Λαμοργκέζε θα διαδεχθεί τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τίναξε στον αέρα τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ενα εγχείρημα που ναυάγησε.

Τι δείχνουν οι επιλογές του Κόντε για τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας
Η επιλογή των υπουργών που έκανε ο Κόντε μαρτυρά μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, σχολιάζει το Bloomberg. 

Παράλληλα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, που συχνά χαρακτηριζόταν ως μαριονέτα στα χέρια του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι στην προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα παρουσιάζεται ως πιο ισχυρός ηγέτης.

Ο Κόντε επέβλεψε προσωπικά τον σχεδιασμό του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και οι εξουσίες του φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρες, καθώς ο Ντι Μάιο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σημειώνει το Bloomberg. 

Ο Ντι Μάιο, που ήταν υπουργός Εργασίας στην προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι ικανοποιούν τους επενδυτές. «Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης τερματίζει την πολιτική κρίση του καλοκαιριού στην Ιταλία και δίνει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους επενδυτές», είπε ο Ματέο Τζερμάνο, επικεφαλής της Amundi. 

Πάντως, παρότι η αποχώρηση Σαλβίνι μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ήρεμη περίοδο για την ιταλική κυβέρνηση, το Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν κοντραριστεί πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε δεν μπορούν να αποκλειστούν οι προστριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, προειδοποιεί το Bloomberg.

21 υπουργούς θα έχει ο Κόντε
Συνολικά, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αποτελείται από 21 υπουργούς, ανάμεσά τους 7 γυναίκες που επέλεξε ο Κόντε. 

Πέρα από την Λαμοργκέζε, που δεν ανήκει σε κόμμα, 10 υπουργούς θα έχει στην κυβέρνηση το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, 9 το Δημοκρατικό Κόμμα και ένας- ο Ρομπέρτο Σπεράντσα που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας- προέρχεται από το μικρό αριστερό κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι υπουργοί του Κινήματος των 5 Αστέρων είναι- εκτός από τον Ντι Μάιο- οι: Αλφόνσο Μποναφέντε (Δικαιοσύνης), Σέρτζο Κόστα (Περιβάλλοντος), Λορέντσο Φιοραμόντι (Παιδείας), Νούντσια Κατάλφο (Εργασίας), Στέφανο Πατουανέλι (Οικονομικής Ανάπτυξης), Βιντσέτζο Σπανταφόρα (Νεότητας και Αθλητισμού), Φαμπιάνα Νταντόνε (Δημόσιας Διοίκησης), Πάολα Πιζάνο (Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής) και Φεντερίκο Ντ'Ινκα (Σχέσεων με το Κοινοβούλιο).

Οι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτός από τους Γκουαλτιέρι και Γκουερίνι, είναι οι: Πάολα ντε Μικέλι (Υποδομών και Μεταφορών), Ντάριο Φραντσεσκίνι (Πολιτισμού και Τουρισμού), Έντσο Αμέντολα (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Τερέζα Μπελανόβα (Γεωργίας), Έλενα Μπονέτι (Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών), Τζουζέπε Προβεντσάντο (Νότου) και Φραντσέσκο Μπότσια (Περιφερειακών Υποθέσεων)

epirusblog.gr
5 of 5
Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία: Υπ. Εξωτερικών ο Ντι Μάιο, ποιος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο στο ΥΠΟΙΚ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7253047927578143556
item