Πρέβεζα: Ανοιχτή επιστολή της "Παρέμβασης για τα ζώα"

Πρέβεζα: Ανοιχτή επιστολή της "Παρέμβασης για τα ζώα"
Το φιλοζωικό σωματείο "Παρέμβαση για τα ζώα" απέστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:
"Η Παρέμβαση για τα ζώα είναι ένα από τα μακροβιότερα φιλοζωικά σωματεία. Πρωτοσυσταθήκαμε άτυπα το 2001 και επίσημα λίγο αργότερα.
Επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια με δελτία τύπου έχουμε εκφραστεί για τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Οπότε θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια να περιγράψουμε ξανά κάποια από αυτά επιδιώκοντας να συστηθούμε και στη νέα δημοτική αρχή.
Επιλέξαμε να αποφύγουμε την τριβή και την κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή για όσα δεν κατάφερε να κάνει.
Κι ας ελπίσουμε πως η νέα, δεν θα προβεί σε αποφάσεις για τα ζώα με αυθαίρετο τρόπο ή χωρίς να ακούσει τις προτεραιότητες που έχουμε να θέσουμε.
Όλα αυτά τα χρόνια αρκετά πράγματα έχουν βελτιωθεί όπως π.χ. η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ή διεύρυνση της φιλοζωικής κουλτούρας με πολύ περισσότερους σήμερα από πριν ενεργούς φιλόζωους. 
Βέβαια κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου όπως η ανευθυνότητα πολλών απέναντι στα ζώα κι άλλα έχουν χειροτερέψει όπως η βαναυσότητα, οι εγκαταλείψεις, η αδιαφορία.
Διαχρονικά βεβαίως μας απασχολεί η έλλειψη θέσπισης μαθήματος για τα δικαιώματα των ζώων και για τις συνθήκες ευζωίας στην βασική παιδεία της χώρας μας.
Τώρα για τις αρμοδιότητες του Δήμου, είναι πολλές μιας και ο Δήμος βάση του νόμου θα πρέπει να μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα αλλά έχει και πολλά νομοθετικά εργαλεία που αν εφαρμοζόταν θα προλαμβάναμε τις συνεχείς εγκαταλείψεις ανεύθυνων ιδιοκτητών.  
  •      Καταρχήν το κομμάτι της ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτήτες ζώων. Έχουμε καταθέσει πρόταση κειμένου στο παρελθόν κάτι που ζητάμε ξανά ώστε να αναρτηθεί σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα, τα ιδιωτικά κτηνιατρεία, και τα έντυπα μέσα. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποσταλεί σε όλους τους πολίτες με ένα από τους επόμενους λογαριασμούς νερού. Είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση.  
  •      Μητρώο ζώων. Να γίνει μια σοβαρή καταγραφή όλων των ζώων του Δήμου μας. Κατοικίδια, ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι. Κι αυτή η πρότασή μας υπάρχει σε προηγούμενη πενταμελή επιτροπή.
  •      Ποτίστρες και ταΐστρες σε διάφορα σημεία της πόλης με επιτήρηση! Γιατί δυστυχώς όπως αποδεικνύεται χρειαζόμαστε ακόμη αρκετή δουλειά για να αποκτήσουμε παιδεία και σεβασμό απέναντι σε δημόσιες υποδομές και απέναντι στο δημόσιο χώρο. Πόσο μάλλον σε τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν τα αδέσποτα ζώα. Οπότε αυτή η πρόταση χρειάζεται επεξεργασία για να βρεθεί η χρυσή τομή.
  •      Καταφύγιο. Εδώ έχουμε μια ανοιχτή πληγή. Καθώς όπως έχουμε ξαναπεί, αυτός ο χώρος δεν λειτούργησε ποτέ σωστά. Κι αντί για χώρο προσωρινής φιλοξενίας κι εναλλαγής ζώων που θα είχαν ανάγκη να μπουν για νοσηλεία, έλεγχο, εμβολιασμό, στείρωση κι επανένταξη ή υιοθεσία, έγινε χώρος εγκλεισμού πολύ μεγάλου αριθμού ζώων που βέβαια ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια, της ανοχής και συντηρεί την λάθος νοοτροπία της ανάθεσης με την ποινικά κολάσιμη πράξη της εγκατάλειψης ανεπιθύμητων ιδιόκτητων ζώων. Δυστυχώς το Δημοτικό καταφύγιο αυτή τη νοοτροπία διατήρησε. Της ανοχής και της διατήρησης παράνομης πράξης όπως η εγκατάλειψη, που είναι ντροπιαστική και επαίσχυντη.  Οπότε θεωρούμε πως ο χώρος αυτός πρέπει όσο είναι δυνατόν να βελτιωθεί και να τρέξει μια καμπάνια υιοθεσιών όσο περισσότερων ζώων γίνεται ή ακόμη καλύτερα όλων και ο χώρος να πάψει να υπάρχει. Επίσης αυτούσιο το παραπάνω είχε προταθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
  •      Συμβάσεις έργου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Σε πολλούς Δήμους υπάρχουν καλύτερες από τη δική μας και συμπεριλαμβάνουν και τη γάτα. Κάτι που εδώ δεν συμβαίνει.
  •      Κι ερχόμαστε στη σημαντικότερη όλων των προτάσεών μας, το ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ. Έχει απλά ενδιαφέρον να ειπωθεί πως είχε συζητηθεί με εισήγηση του τότε αρμόδιου αντιδήμαρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ, κλείστηκε σε ένα συρτάρι κι έκτοτε αδόκιμα επαναφέραμε το ζήτημα στην πενταμελή χωρίς καμία ανταπόκριση. Σήμερα λοιπόν έχουμε ένα τεράστιο ατού. Την δωρεά εξοπλισμού κτηνιατρείου από Γερμανό κτηνίατρο που συνταξιοδοτήθηκε με την διαμεσολάβηση ζωόφιλης Γερμανίδας φίλης του σωματείου μας. Που παραλάβαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει εγχειρίδιο για τη θέσπιση Δημοτικού Κτηνιατρείου σήμερα και είναι για μας το σημαντικότερο από όσα θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος για τα αδέσποτα ζώα ή ακόμη και για τα δεσποζόμενα θέτοντας κάποια οικονομικά κριτήρια για τους πολίτες. Π.χ. χαμηλού κόστους υπηρεσίες για τους μη έχοντες κλπ. Και παραθέτουμε εκ νέου αυτή την πρότασή μας στη νέα δημοτική αρχή. Ο εξοπλισμός - υψηλού η αλήθεια είναι κόστους- έχει εξασφαλιστεί μένει να βρεθεί ο χώρος και να αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου από τις υπηρεσίες του Δήμου και να λειτουργήσει. Περιμένουμε την επόμενη για εμάς και πρώτη για τη νέα δημοτική αρχή πενταμελή ώστε να θέσουμε όλα τα ζητήματα με προτεραιότητα αυτό το θέμα του Δημοτικού Κτηνιατρείου. (Η πρόταση παλαιότερα είχε δημοσιευτεί). 
Τέλος η προβολή και από την πλευρά του Δήμου για τις καμπάνιες που κάνουμε θεωρούμε πως είναι σημαντική. Τα τελευταία χρόνια τρέχουμε αυτή των στειρώσεων, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια και δυστυχώς δίχως θεσμική υποστήριξη μέχρι σήμερα.
Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε με τη νέα δημοτική αρχή τουλάχιστον επί των αρχών που είναι η προστασία και η ευζωία των ζώων".Facebook
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ανοιχτή επιστολή της "Παρέμβασης για τα ζώα"
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5375843719489063371
item