Συντάξεις χηρείας: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

Συντάξεις χηρείας: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

Η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου, οι λεγόμενες συντάξεις χηρείας, ολοκληρώθηκε και απεστάλησαν την Πέμπτη τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% στο 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σήμερα, Παρασκευή.

Στο τέλος του επόμενου μήνα θα καταβληθούν με την σύνταξη του Νοεμβρίου και τα αναδρομικά από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό, λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο.

Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση, λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες, από την ψήφιση του νόμου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019.

Συνολικά, η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε δεσμευθεί αρχικά. 


Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας».

Για «απύθμενο θράσος της κυβέρνησης της ΝΔ» μιλάει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τη δήλωση του κ. Βρούτση.

Αναφέρει ειδικότερα ότι «οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70% και οι άλλες βελτιωτικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των ηλικιακών ορίων ώστε να καταβάλλονται εφ' όρου ζωής, είναι μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο».
epirusblog.gr
5 of 5
Συντάξεις χηρείας: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 871020156864607296
item