Ήπειρος: Προς ολοκλήρωση οι ΣΜΑ, αλλά άγνωστος ο χρόνος λειτουργίας


Ήπειρος: Προς ολοκλήρωση οι ΣΜΑ, αλλά άγνωστος ο χρόνος λειτουργίας

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα, στα οποία κατά καιρούς έχει αναφερθεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλάξανδρος Καχριμάνης.

Από τους επτά ΣΜΑ, που έχουν δημοπρατηθεί (ο ΣΜΑ Πρέβεζας έχει μόνο προμήθεια εξοπλισμού), μέχρι σήμερα έχουν περαιωθεί οι ΣΜΑ Ζίτσας, Ιωαννίνων, Μετσόβου και Άρτας, ενώ για τους ΣΜΑ Πωγωνίου, Ηγουμενίτσας και Γ. Καραϊσκάκη έχουν ζητηθεί παρατάσεις από τους αναδόχους.

Όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σάκη Βλέτσα, σοβαρό ζήτημα για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ αποτελεί η μη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, λόγω έλλειψης υλικών από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες αναφορικά με την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και στοιχείων για τη σύνδεση, καθώς και την πληρωμή του κόστους σύνδεσης για κάθε ΣΜΑ.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου παραλαβή του σχετικού εξοπλισμού των ΣΜΑ, τονίζεται ότι ο χρόνος παράδοσης του εξοπλισμού θα ταυτιστεί με το χρόνο περαίωσης των ΣΜΑ, που είναι σε φάση κατασκευής.

Ακόμη, όμως, και αν ολοκληρωθούν οι ΣΜΑ στο σύνολό τους και παραδοθεί ο εξοπλισμός, υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα, που έχει να κάνει με τον φορέα λειτουργίας των ΣΜΑ, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης και συγχώνευσης για την ίδρυση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ.

Η συγκρότηση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τέλος του έτους, όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις και ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ της 1ης διαχειριστικής ενότητας Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Προς ολοκλήρωση οι ΣΜΑ, αλλά άγνωστος ο χρόνος λειτουργίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2704542854602362881
item