Έκλεισε η συμφωνία για τις Belharra: Έδωσαν τα χέρια Κ.Μητσοτάκης-Ε.Μακρόν

Έκλεισε η συμφωνία για τις Belharra: Έδωσαν τα χέρια Κ.Μητσοτάκης-Ε.Μακρόν

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το pronews.gr πριν ένα μήνα ο Κ.Μητσοτάκης συμφώνησε κι από κοντά με τον Ε.Μακρόν για την αγορά 2 φρεγατών Belharra, αφού ρυθμίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron, συμφώνησε να αγοράσει δύο γαλλικές φρεγάτες, αφού ξεπεράστηκε και το τελικό πρόβλημα του τρόπου της χρηματοδότησης.

Τη λύση, καθώς φαίνεται, έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Β. Le Mair, ο οποίος πρότεινε να εξασφαλιστεί δάνειο στην Ελλάδα με εγγύηση του γαλλικού Δημοσίου.

Και αυτό διότι για να υπάρξει παράδοση των δύο φρεγατών έως το 2023, όταν και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να δοθεί προκαταβολή της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

To συνολικό κόστος θα ανέλθει περίπου σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ αλλά σε επόμενες παραγγελίες (το ΠΝ έχει ανάγκη να αντικαταστήσει μέχρι το 2030, δέκα φρεγάτες) θα μειωθεί κατά 20% περίπου.

Κατ'αυτό τον τρόπο θα συναφθεί μια συμφωνία χαμηλότοκης χρηματοδότησης με σκοπό την ναυπήγηση δύο ελληνικών μονάδων σε πρώτη φάση, χωρίς πρόσθετο κόστος ανάπτυξης. σε σχέση με το πρόγραμμα του γαλλικού Ναυτικού.

Τα ελληνικά σκάφη θα φέρουν πυραύλους οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος (ακτίνα δράσης 1000 χλμ._ SCLP Naval ή πλέον NCM (Naval Cruise Missiles).

Πέρα από τους 16 κατακόρυφους εκτοξευτές SYLVER A50 για ισάριθμους ASTER 30, τα ελληνικά σκάφη θα εξοπλιστούν και με οκτώ κατακόρυφους εκτοξευτές A70 για πυραύλους NCM.

Πηγή:  pronews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Έκλεισε η συμφωνία για τις Belharra: Έδωσαν τα χέρια Κ.Μητσοτάκης-Ε.Μακρόν
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4464667982735501131
item