Τα «γεράκια» της ΠΑ «κλειδώνουν» το Α. Αιγαίο: Πάνω από 150 απογειώσεις μαχητικών προς Καστελόριζο – Άσκηση SAR με Κυπριακή συμμετοχή

Τα «γεράκια» της ΠΑ «κλειδώνουν» το Α. Αιγαίο: Πάνω από 150 απογειώσεις μαχητικών προς Καστελόριζο – Άσκηση SAR με Κυπριακή συμμετοχή
Το μήνυμα της αεροπορικής υπεροχής περνά από την πρώτη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων 2019, ειδικότερα στις περιοχές αυξημένων εντάσεων και στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως το Καστελόριζο και γενικώς το Ανατολικό Αιγαίο.

Οι Τούρκοι αμφισβητούν συνεχώς την ελληνική κυριαρχία σε μια προσπάθεια να υλοποιήσουν τους παράνομους ενεργειακούς προγραμματισμούς τους, ωστόσο οι Έλληνες «αετοί» έδειξαν για ακόμα μια φορά πως ο ελληνικός χώρος είναι συνεχώς και άριστα προστατευμένος.
Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, μόνο η σημερινή μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς οι προγραμματισμένες έξοδοι αεροσκαφών από τις πολεμικές μοίρες ξεπερνούν τις 150.
Οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το Hellas Journal, σημείωσαν ότι ο προγραμματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας κάθε μέρα θα έχει σταθερό αριθμό στις εξόδους των μαχητικών με τα περισσότερα να απογειώνονται το λιγότερο δυο φορές σε μια ημέρα και τους ιπταμένους να εκπαιδεύονται στα πιο ρεαλιστικά σχέδια, που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει.
Ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού από πλευράς της Πολεμικής Αεροπορίας αφορά την από αέρος κάλυψη στο Αν. Αιγαίο, με πολυποίκιλα σενάρια σε συνεργασία πολλές φορές με τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων(JTAC) τα οποία έχουν απλωθεί σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους.

Το μήνυμα που εκπέμπεται ήδη από την Πολεμική Αεροπορία είναι σαφές και προορίζεται για τους καθημερινούς παράνομους επισκέπτες του FIR και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Μάλιστα το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι αεροπορικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα «κλειδώσει» το νοτιοανατολικό Αιγαίο κοντά στο Καστελόριζο δείχνει την θέληση στην Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδεύει τους ιπταμένους σ’ ένα περιβάλλον μακριά από αεροπορικές βάσεις και νησιά, ακριβώς πάνω από την ανοιχτή θάλασσα.
Ταυτόχρονα το μήνυμα αεροπορικής ισχύος στην συγκεκριμένη περιοχή επαναλαμβάνεται σχεδόν έναν μήνα μετά το προκλητικό ντελίριο που επιχείρησαν να στήσουν οι Τούρκοι πιλότοι, τότε που υπήρξαν 19 αερομαχίες.

Άσκηση SAR στο Καστελόριζο με Κυπριακή συμμετοχή

Ανάμεσα στον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της μεγάλης διακλαδικής άσκησης, μπορεί να ξεχωρίσει και η άσκηση έρευνας και διάσωσης που εξελίσσεται αυτές τις ώρες στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή μάλιστα και της Κύπρου.
Η άσκηση SAR στην ανοιχτή θάλασσα στην συγκεκριμένη περιοχή, με την Κυπριακή συμμετοχή και μάλιστα μέσα στα Εθνικά σχέδια που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης Παρμενίων, είναι κάτι που δείχνει την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων με την Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κύπρος θα πάρει μέρος με σκάφος ανοιχτής θαλάσσης που διαθέτει και με ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, ενώ από την Ελληνική πλευρά θα βρίσκονται δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι ένα από αυτά που θα υποστηριχτούν ακόμη και από μαχητικά αεροσκάφη. Μπορεί πολλά από τα βλέμματα να στρέφονται στον Έβρο αλλά εκεί εκτυλίσσεται μόνο ένα κομμάτι της άσκησης ενώ στη νησιωτική Ελλάδα και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στο Καστελόριζο αναμένεται πως θα εξεταστούν εντελώς διαφορετικές ασκήσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με βάση τις εξελίξεις και τις προκλήσεις τις οποίες καλείται η χώρα μας ν’ ανταπεξέρχεται.
Η έρευνα και διάσωση αποτελεί μια δραστηριότητα εντός του FIR Αθηνών που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της χώρας μας, κάτι που διαρκώς η Άγκυρα αμφισβητεί (στο Ανατολικό Αιγαίο) και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει θέσει σε κίνδυνο Έλληνες ιπταμένους, μέσα και ανθρώπους που έχουν την ανάγκη άμεσης βοήθειας, στην διαρκή προσπάθεια να «γκριζάρει» την διεθνή αναγνώριση για SAR στο Αιγαίο από την χώρα μας.
epirusblog.gr
5 of 5
Τα «γεράκια» της ΠΑ «κλειδώνουν» το Α. Αιγαίο: Πάνω από 150 απογειώσεις μαχητικών προς Καστελόριζο – Άσκηση SAR με Κυπριακή συμμετοχή
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 637888383786061795
item