Σύνοδος Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κεραμέως Σύνοδος Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κεραμέως | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σύνοδος Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κεραμέως

Σύνοδος Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κεραμέως

Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα τριτοβάθμιας, Βασίλης Διγαλάκης και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολος Δημητρόπουλος.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, πραγματοποιήθηκε σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα», και «διαπιστώθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου για την εποικοδομητική συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τη συνδρομή της με αποτελεσματικό τρόπο σε τρέχοντα επείγοντα ζητήματα». 

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία και διεθνοποίηση των πανεπιστημίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τη Σύνοδο «για την ταχεία δρομολόγηση» των εξής ζητημάτων:

Την άμεση χρηματοδότηση με 12,4 εκατομμύρια ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2019.
Τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης προγραμμάτων των μεταπτυχιακών σπουδών.

Την παράταση λήξης της απόφασης εφαρμογής της ΚΥΑ που αφορά στη χρηματοδότηση - δανειοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου στο πλαίσιο του ΙΙ.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τη Σύνοδο για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών των πανεπιστημίων, αρχής γενομένης με την προώθησης δράσεων συνεργασίας με πανεπιστήμια της Αμερικής. Η Σύνοδος χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και, όπως ανακοίνωσε, «θα συνδράμει ενεργά στην άμεση υλοποίηση της».

Ωστόσο, η Σύνοδος επισήμανε ότι για την ουσιαστική συζήτηση γενικότερων θεσμικών θεμάτων που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση απαιτείται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης στα πανεπιστήμια.

Τέλος, στα συμπεράσματά της, η Σύνοδος επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής ανεξαρτησίας, του περιορισμού της γραφειοκρατίας στις ακαδημαϊκές και διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες, της άμεσης αύξησης της τακτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανογραμμάτων των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημιών, της ανάπτυξης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με τις βασικές προϋποθέσεις διασφάλισης υποδομών και πόρων, καθώς επίσης και της απλοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κεραμέως
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7091619023833429703
Σχόλια
item