Ο πρίγκιπας του τρόμου: Ο γιος του Μπιν Λάντεν που ήθελε να ξαναστήσει την Αλ Κάιντα

Ο πρίγκιπας του τρόμου: Ο γιος του Μπιν Λάντεν που ήθελε να ξαναστήσει την Αλ Κάιντα  Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/hamza-mpin-lanten-o-bios-ki-i-politeia-toy-prigkipa-diadohoy-toy-tzihant

Ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, που σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι νεκρός, είχε επιδιώξει να οργανώσει επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αποβλέποντας να επαναφέρει την Αλ Κάιντα στην πρωτοκαθεδρία των ισλαμιστικών τζιχαντιστικών οργανώσεων, που είχε χάσει από το ISIS.

Γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της Χαϊρία Σαμπάρ, μίας από τις τρεις εν ζωή συζύγους του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο Χάμζα πιστεύεται ότι γεννήθηκε κάπου το 1989 ή ενδεχομένως το 1986 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζούσε επί δεκαετίες η οικογένεια Μπιν Λάντεν, κι όπου εξακολουθούν να ζουν μέχρι σήμερα η γιαγιά και θείοι του. 

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 που διέταξε ο πατέρας του, ο Χάμζα έζησε πολλά χρόνια στο Ιράν, φρουρούμενος μαζί με συγγενικά πρόσωπα άλλων τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου από ανώτερα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων της Τεχεράνης.

Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν κρατά στο χέρι ένα κομμάτι από τα συντρίμμια αμερικανικού ελικοπτέρου στο Γκάζνι του Αφγανιστάν στις 5 Νοεμβρίου 2001.
Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν κρατά στο χέρι ένα κομμάτι από τα συντρίμμια αμερικανικού ελικοπτέρου στο Γκάζνι του Αφγανιστάν στις 5 Νοεμβρίου 2001 / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Ο Χάμζα είχε παντρευτεί μια από τις κόρες ενός ανώτερου στελέχους της Αλ Κάιντα, του Αμπντουλά Αχμέντ Αμπντουλά και μάλιστα στο κρησφύγετο όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν βρέθηκε κι ένα βίντεο απ’ το γάμο του. 

Είχε παντρευτεί επίσης και την κόρη του Μοχάμεντ Άττα, επικεφαλής της ομάδας των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η εμπλοκή του στην Αλ Κάιντα
Από τα εφηβικά του χρόνια ο Χάμζα έχει εμφανιστεί σε βίντεο της Αλ Κάιντα.

Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν σε βίντεο της Αλ Κάιντα το 2001.
Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν σε βίντεο της Αλ Κάιντα το 2001 / Φωτογραφία αρχειου: ΑΡ

Τον καιρό που ήταν στο Ιράν, μέντοράς του είχε αναλάβει το δεξί χέρι του νυν αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, Αμπού αλ Καϊρ αλ Μάσρι. 

Τον περασμένο Μάρτιο η Σαουδική Αραβία του αφαίρεσε την υπηκοότητα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τον επικηρύξουν με ένα εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό του «αναδυόμενου ηγέτη της Αλ Κάιντα».

Η αφίσα της επικήρυξης με ένα εκατομμύριο δολάρια από τις ΗΠΑ του Χάμζα Μπιν Λάντεν.
Η αφίσα της επικήρυξης με ένα εκατομμύριο δολάρια από τις ΗΠΑ του Χάμζα Μπιν Λάντεν / Φωτογραφία: ΑΡ

Ο Χάμζα έχει απευθύνει έκκληση στους οπαδούς του να εξαπολύσουν τζιχάντ κατά της Δύσης και του Ισραήλ κι απείλησε με επιθέσεις τις ΗΠΑ για να εκδικηθεί για την εξόντωση του πατέρα του. Πρόσφατα θεωρείτο υπαρχηγός του Αλ Ζαουάχρι. 

Σύμφωνα με επιστολές που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο τότε αρχηγός της Αλ Κάιντα τον προετοίμαζε για να τον διαδεχθεί στο τιμόνι της τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Οι συγγενείς του Χάμζα πίστευαν ότι είχε εγκαταλείψει τα εξτρεμιστικά του σχέδια, αλλά απογοητεύτηκαν όταν έμαθαν ότι αυτό δεν αληθεύει. «Νομίζαμε ότι το είχε ξεπεράσει. Αλλά μετά βγήκε ο Χάμζα και είπε “θα εκδικηθώ τον πατέρα μου”. 

Δεν θέλω να το ξαναπεράσω όλο αυτό. Αν τον είχα μπροστά μου τώρα θα του έλεγα “ο Θεός να σε καθοδηγήσει. Σκέψου καλά τι κάνεις. Μην ακολουθήσεις τα βήματα του πατέρα σου», δήλωσε πέρυσι ένας θείος του στον Guardian.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο πρίγκιπας του τρόμου: Ο γιος του Μπιν Λάντεν που ήθελε να ξαναστήσει την Αλ Κάιντα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6352701849633100603
item