Γιάννενα: Ακόμα πιο κοντά η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής – Εντάσσεται τις επόμενες μέρες στο ΠΕΠ Ηπείρου ο Μ. Δακτύλιος

Αποτέλεσμα εικόνας για Ακόμα πιο κοντά η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής – Εντάσσεται τις επόμενες μέρες στο ΠΕΠ Ηπείρου ο Μ. Δακτύλιος
Ένα ακόμα βήμα για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από την περιοχή Μάτσικας, στο ύψος του «ΚΥΚΝΟΥ»,  έως την είσοδο του Οικισμού Περάματος, με την κατασκευή περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής έγινε αυτές τις μέρες, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας με την 121121/27-08-2019 απόφασή της ενέκρινε του περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή ‘Μάτσικας’»
Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται το στάδιο ωρίμανσης της πρότασης και εκκρεμεί πια μόνο η έκδοση απόφαση από την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιοσίας Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης παρόχθιας και όχθης της Λίμνης Παμβώτιδας ώστε να υποβληθεί προς χρηματοδότηση η πρόταση ύψους 4,28 εκ. ευρώ στην πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου  με τίτλο: Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης – 3η προκήρυξη».
Θ. Μπέγκας: Πλήρης αναβάθμιση για την παραλίμνιο περιοχή
«Το έργο αυτό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που αφορά την ανάπλαση του συνόλου της παραλίμνιας περιοχής και έχει ως βασικούς στόχους  την επίτευξη ελεύθερης πρόσβασης και δυνατότητας προσέγγισης του υδάτινου στοιχείου της λίμνης,  τη δημιουργία μιας διαδρομής, παράλληλης με το όριο της λίμνης, περιπατητικής αλλά και ποδηλατικής, αναπλάθοντας και αποκαθιστώντας παράλληλα ένα υγιές, καθαρό, φιλικό και κυρίως προσβάσιμο τοπίο εκατέρωθεν αυτής,
Στόχος μας είναι η άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων με την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου περάματος, με την δημιουργία διαδρομής για εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης (ποδήλατο – περίπατος), ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.
Η δημιουργία της εν λόγω διαδρομής αναμένεται να ωφελήσει τόσο την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής αλλά και την καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.
Οι παρεμβάσεις
Θυμίζουμε ότι η παρέμβαση περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα και συγκεκριμένα:
1) Το  κύριο  υποέργο  με  τίτλο  Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή «Μάτσικας» με προϋπολογισμό: 3.800.000,00€.
2) Το υποέργο με τίτλο: «Αποζημιώσεις Πράξης αναλογισμού» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 1.100.000,00€.  Ο μη συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός του υποέργου προτείνεται για χρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ .
3) Το υποέργο με τίτλο «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 83.840,00€
4)Το υποέργο με τίτλο «Μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.160,00€
Θετικές εξελίξεις για τον Μεγάλο Δακτύλιο
Εξάλλου, θετικές είναι οι εξελίξεις και για ένα ακόμα μεγάλο έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Πρόκειται για τον Μεγάλο Δακτύλιο, ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 27 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο έργο που θα υλοποιήσει ποτέ ο Δήμος Ιωαννιτών.
Θυμίζουμε πως η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, με μεθοδική προσπάθεια κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια ή προβλήματα δημιουργήθηκαν ως προς την ολοκλήρωση των μελετών και των εγκρίσεων του έργου και ολοκληρώνονται πλέον οι απαραίτητες διαδικασίες προκείμενου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση ένταξης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΠΕΠ.
«Η Δημοτική μας Αρχή σχεδίασε τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στο Δήμο Ιωαννιτών. Με ισχυρή πολιτική βούληση, και συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ξεπεράσαμε κάθε εμπόδιο που βρήκαμε μπροστά μας κι έτσι ένα πολύ σημαντικό και αναπτυξιακό έργο για τον τόπο βαίνει προς υλοποίηση», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ακόμα πιο κοντά η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής – Εντάσσεται τις επόμενες μέρες στο ΠΕΠ Ηπείρου ο Μ. Δακτύλιος
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5497824602875721834
item