Γιάννενα: «Ωριμάζει» η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών

Γιάννενα: «Ωριμάζει» η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση έρχεται το έργο της ανάπλασης των παλιών στρατιωτικών φυλακών στην παραλίμνια περιοχή, καθώς χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με τους μελετητές, η πρόταση των οποίων είχε αναδειχθεί πρώτη στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, ο δήμος θα έχει στα χέρια του μία πλήρη μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, φυτοτεχνική), την οποία θα εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Anagram Architecture & Urbanism, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της συνολικής παρέμβασης.

Οι παλιές στρατιωτικές φυλακές στα Γιάννενα, βρίσκονται σε μία έκταση 22 στρεμμάτων, και στεγάζονταν σε κτιριακούς όγκους περίπου 500 τ.μ. Μέχρι σήμερα, αποτελούν εγκαταλελειμμένους υπό διάλυση χώρους, ενώ η υπαίθρια έκταση είναι απρόσιτη για τους κατοίκους της πόλης και ανενεργή περιοχή του αστικού ιστού.


Με την πρόταση που έχει γίνει δεκτή από τον δήμο Ιωαννιτών, αναμένεται να αξιοποιηθεί πλήρως η έκταση, να αναδιαμορφωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής ενώ το ίδιο το πάρκο να αποτελέσει πνεύμονα για την πόλη. 


Η αρχιτεκτονική λύση, πλήρως εναρμονισμένη με το φυσικό πλούτο της περιοχής, περιλαμβάνει εκτός των άλλων, ένα δίκτυο μικρών λιμνών, υπαίθριο θέατρο, μεταβλητό αστικό εξοπλισμό δραστηριοτήτων, αστικές καλλιέργειες, αναψυκτήριο, πολυδιάστατους χώρους εργαστηρίων και διαλέξεων, ενώ αναμένεται να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του έτους ανοιχτές για όλους τους πολίτες.

Τα χρονικά περιθώρια για τον δήμο είναι αρκετά ασφυκτικά, καθώς οι μελέτες πρέπει να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, βάσει των όρων ένταξης του έργου με τον επίσημο τίτλο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» και με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».


Σχετική ενημέρωση έκανε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς προϋπόθεση είναι και η ανάρτηση της σύμβασης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.


Το επόμενο διάστημα και καθώς θα προχωρούν οι μελέτες, αναμένεται να υπάρξουν και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, που θα δίνουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος όταν ολοκληρωθεί το έργο.


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ωριμάζει» η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1037383602863776280
item