Γιάννενα: «Κόλλησε» η δημιουργία νέου νεκροταφείου στα Γιάννενα!

Γιάννενα: «Κόλλησε» η δημιουργία νέου νεκροταφείου στα Γιάννενα!

Η χωροθέτηση και δημιουργία νέα νεκροταφείου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων με το μέγεθος που έχει αυτή σήμερα, είναι ένα από τα προβλήματα που θα «κληρονομήσει» από την απερχόμενη η νέα δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ.

Η κατάσταση σήμερα στα τρία κοιμητήρια που διαθέτουν τα Γιάννενα, σ’ αυτό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, στην Περίβλεπτο και στον Άγιο Ιωάννη Ανατολής, είναι ασφυκτική. 


Ουσιαστικά οι χώροι τους είναι γεμάτοι και οι υπεύθυνοι των νεκροταφείων προχωρούν σε αναγκαστικές εκταφές προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση για νέους τάφους.

Στον Άγιο Νικόλαο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το δημοτικό κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Δουβανάς, «ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. 


Καταφέραμε τελευταία να εξασφαλίσουμε οκτώ με δέκα θέσεις, όμως και πάλι δεν αρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες. Πλέον κάνουμε εκταφές και χωρίς την παρουσία συγγενών των νεκρών γιατί δεν γίνεται αλλιώς. 

Όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται για κάποιον που έχει ταφεί στο νεκροταφείο, ο Δήμος δε μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια».

Περίπου έτσι έχει η κατάσταση και στα άλλα δύο κοιμητήρια της πόλης, όπου γίνονται και αναγκαστικές εκταφές για να εξυπηρετούνται οι νέες ανάγκες.


Η καλύτερη λύση
Εδώ κι αρκετά χρόνια ο Δήμο αναζητά λύση στο πρόβλημα που είναι σημαντικό για την πόλη. Ως καλύτερη λύση έχει προκριθεί εδώ και καιρό η δημιουργία νέου νεκροταφείου σε δημοτική έκταση στην περιοχή του Κατσικά, απέναντι περίπου από το κρατικό ΚΤΕΟ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει προς την υλοποίηση. 


Πρόκειται για μία έκταση σαράντα στρεμμάτων περίπου, δηλαδή αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις ανάγκες των Ιωαννίνων.

«Ως Δήμος έχουμε λάβει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, είναι όλα έτοιμα στον Κατσικά για τη χωροθέτηση νεκροταφείου. Από δω και πέρα είναι στην ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως της Πολεοδομίας, να προχωρήσουν το θέμα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», τονίζει ο κ. Δουβανάς και συμπληρώνει: «Μπορεί το νεκροταφείο να είναι έξω από την πόλη κι αυτό να μην αρέσει σε ορισμένους Γιαννιώτες, όμως δεν γίνεται διαφορετικά».


Απομένει λοιπόν να δούμε στη νέα δημοτική περίοδο πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, η οποία και θα κληθεί να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.




ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
Πηγή: proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Κόλλησε» η δημιουργία νέου νεκροταφείου στα Γιάννενα!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8184460064874375328
item