Άρειος Πάγος: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας

Άρειος Πάγος: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας
Στην επιλογή των δύο προσώπων που θα αποτελέσουν τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση. 

Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου προτάθηκε ο πρώτος σε αρχαιότητα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ενώ για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δεύτερος σε αρχαιότητα αντεισαγγελέας, κ. Βασίλειος Πλιώτας. 

Οπως επισημάνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο με τις επιλογές αυτές, η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, σεβόμενη την ιεραρχία στο δικαστικό σώμα. Αποκαθιστά έτσι τη θεσμική τάξη που είχε πληγεί σοβαρά από τις βαθιές βουτιές στην επετηρίδα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.  

Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το who is who της νέας ηγεσίας
Iωσήφ Τσαλαγανίδης 
1) Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξης Λαρίσης στις 29-3-1979
2) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Πειραιώς στις  7-8-1979
3) Πρωτοδίκης Λαμίας στις 16-1-1981

Προαγωγές:
1) στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις  12-1-1995
2) στον βαθμό του Εφέτη στις  6-2-1999
3) στον βαθμό του Προέδρου Εφετών στις  4-8-2008
4) στον βαθμό του Αρεοπαγίτη στις  22-8-2012

Βασίλειος Πλιώτας
Διορίστηκε: 
1) Πάρεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου στις 18-2-1981, που τροποποιήθηκε με το από 17-3-1981 π.δ. ως προς την τοποθέτησή του ως Παρέδρου: στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας.
2) Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδος στις 31-8-1982.

Προαγωγές:
1) στον βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 4-10-1989
2) στον βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών στις 22-6-1999
3) στον βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών στις 9-2-2007
4) στον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 22-8-2012

Οι δηλώσεις τους
Στην προσπάθεια που θα καταβάλει, ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης, αναφέρεται σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.  

Ειδικότερα, ο κ. Τσαλαγανίδης επισημαίνει στη δήλωσή του: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. 

Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση, να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. 

Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Από την πλευρά του ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ανέφερε: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης,  αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Τσιάρας: Λύθηκε μια εκκρεμότητα για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

«Λύθηκε μια εκκρεμότητα για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε την εισήγησή του για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Πρόσθεσε πως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Βασίλειος Πλιώτας (εισαγγελέας) είναι δύο πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση ενήργησε με σεβασμό στην ιεραρχία» και τόνισε ότι «είναι δεδομένη η θεσμική μας προσπάθεια για αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας των θεσμών». 

Κατέληξε λέγοντας πως «σύντομα θα μπορέσουμε να βάλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στη Δικαιοσύνη

Ο ορισμός στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Βασιλείου Πλιώτα, δυο προσωπικοτήτων του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία, θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο ως μια νέα αφετηρία για μια συνολική αναβάθμιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποιά είναι η αντίληψή της για το θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. 

Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού” δικαστικών προσώπων.

Ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρειος Πάγος: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7546250050691844245
item