«Πάγος» Βεστάγκερ σε Παπαδημούλη για τη Θάνου: Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία των αρχών ανταγωνισμού

«Πάγος» Βεστάγκερ σε Παπαδημούλη για τη Θάνου: Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία των αρχών ανταγωνισμού

Η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού απαντά η αρμόδια Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ αναφορικά με την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου.

Σε απαντητική της επιστολή προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη η κα Βεστάγκερ τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση» για τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την κυρία Βεστάγκερ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την ενημέρωσε για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή. Οι υπηρεσίες της, πρόσθεσε, βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού τόνισε ότι «η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών».

Αναλυτικά, η επιστολή απάντησης της Μαργκρέτε Βεστάγκερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη:
Αξιότιμε κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα με ημερομηνία 6 Αυγούστου σχετικά με τις τροποποιήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού. 

Λόγω αυτών των τροποποιήσεων, άτομα που εργάστηκαν σε θέσεις κοντά στην κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμα για διορισμό σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) σε μια περίοδο 5 ετών και τα ήδη διορισμένα απολύονται από τις θέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με ενημέρωσε εν συντομία για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή, και οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα.

Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών. Αυτό ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021.

Με εκτίμηση,
Μαργκρέτε Βεστάγκερ

epirusblog.gr
5 of 5
«Πάγος» Βεστάγκερ σε Παπαδημούλη για τη Θάνου: Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία των αρχών ανταγωνισμού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8450525063728280060
item