Γιάννενα: Καλλιτεχνικό πάρκο οι πρώην στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων...Υπεγράφη η ανάθεση της μελέτης

Γιάννενα: Καλλιτεχνικό πάρκο οι πρώην στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων...Υπεγράφη η ανάθεση της μελέτης
Ένα πάρκο τέχνης, αναψυχής και άθλησης, ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος στην παραλίμνια περιοχή, πρόκειται να αντικαταστήσει την περίφραξη και την σιδερένια πόρτα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις των παλιών Στρατιωτικών Φυλακών και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υπέγραψε την ανάθεση των οριστικών μελετών στους νικητές του βραβείου του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση των 2,5 εκ. ευρώ που διεκδίκησε και κατάφερε να κερδίσει από το ΕΣΠΑ ο Δήμος για τη μετατροπή της έκτασης 22 στρεμμάτων των παλιών στρατιωτικών φυλακών, από ένα χώρο εγκατάλειψης σε ένα ανοιχτό πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.
Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης από το ελληνικό δημόσιο «κι απέδειξε ότι όταν δεν διεκδικείς απλά, άλλα έχεις μεθοδικό σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είχε θέσει ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή την αναβάθμιση-ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου, με το Δήμαρχο να τονίζει:
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος απέκτησε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ενσωματώνεται στη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για μια μεγάλη παραλίμνια έκταση που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, πλέον ανοίγονται τελείως διαφορετικές προοπτικές. 
Θέλουμε να φέρουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες πιο κοντά στη λίμνη και η παρέμβαση αυτή ενισχύει το στόχο μας αυτό. 
Παραδίδουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή μια πολύ καλή μαγιά σε ότι αφορά την αναβάθμιση της παραλιμνίου. Θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των έργων που προγραμματίσαμε, ωριμάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίησή τους». 
Η παρέμβαση
Σκοπός της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. 
Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες – υπαίθριου σινεμά – ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των Στρατιωτικών Φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων:
Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων
Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου
Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου
Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου
Πιο αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε:
Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως α. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), β. Αναψυκτήριο, γ. Αποθηκευτικοί χώροι, δ. W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, ε. info kiosk κ.λπ.
Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων – παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.
Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.
Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.
Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο.
Οργανική σύνδεση του πάρκου με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων(ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).
dimotikoradiofono.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Καλλιτεχνικό πάρκο οι πρώην στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων...Υπεγράφη η ανάθεση της μελέτης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5506552265811228172
item