Φάκελος Κυπριακό: Οι τρεις «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Φάκελος Κυπριακό: Οι τρεις «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Σε «πυρετό» διαβουλεύσεων εν όψει της κρίσιμης συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί, που -υπό συνθήκες- μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, βρίσκεται το πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό της Λευκωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο iefimerida, μια ημέρα μετά την ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, κ. Μουσταφά Ακιντζί, θα προσπαθήσει να διακρίνει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς και, συγκεκριμένα, αν η Τουρκία εννοεί ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί».

Επαναφορά των συνομιλιών για το Κυπριακό προ Κραν Μοντανά
Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί έχει χαρακτηριστεί ως άτυπη και θα πραγματοποιηθεί δίχως συμπεφωνημένη ατζέντα. 

Παρά το τεταμένο κλίμα των ημερών -ύστερα και από την ανακοίνωση των νέων γεωτρήσεων της Αγκυρας στην Καρπασία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου οι δυο ηγέτες «θα μπορέσουν να συζητήσουν για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δυο πλευρές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου / Φωτογραφία: «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Ο κ. Προδρόμου εξηγεί στο iefimerida ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και τους αρχηγούς για την προσέγγισή του. 

Η προσέγγιση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι θέλουμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, που κακά τα ψέμματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, ώστε να πειστεί ο ΓΓ (σ.σ. του ΟΗΕ) ότι υπάρχει το έδαφος για προβούμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που τις είχαμε αφήσει. 

Δηλαδή, από την πρόοδο που είχαμε επιτύχει πριν το Κραν Μοντανά, με τις έξι παραμέτρους που έχει προτείνει ο ΓΓ, για να τοποθετηθούν οι δυο πλευρές».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, «ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης υπενθυμίζει ότι η δική μας πλευρά είχε τοποθετηθεί και γραπτώς στις 5 και στις 6 Ιουλίου στα σημεία που είχε ζητήσει ο ΓΓ, κάτι που δεν έκανε ποτέ η τουρκική πλευρά».

Η Τουρκία «στρατοπεδεύει» στη Μεσόγειο: Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου

Οι «κόκκινες» γραμμές της Λευκωσίας
Ο κ. Πρόδρομος Προδόμου χαρακτηρίζει ως ομόθυμη στάση των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 Επιπλέον, τονίζει στο iefimerida ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προσέλθει στη συνάντηση με τον ηγέτη των Τ/Κ Μουσταφά Ακιντζί θέτοντας συγκεκριμένες «κόκκινες» γραμμές.

Αυτές είναι ο αποκλεισμός από τη συζήτηση των προτάσεων για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου, η άμεση διακοπή της προσπάθειας εποικισμού της Αμμοχώστου -την οποία κύκλοι της Τ/Κ πλευράς θέλουν να μετατρέψουν σε τουριστικό «Λας Βέγκας»- καθώς και το «μπλοκάρισμα» των θέσεων της Αγκυρας από την κουβέντα.

Η τρίτη «κόκκινη» γραμμή, ουσιαστικά, σημαίνει την αυστηρή προσήλωση στα έξι σημεία που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ: Ασφάλεια, Μείωση στρατευμάτων, Εδαφικό, Διακυβέρνηση, Περιουσιακό και Ισότιμη μεταχείριση. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των φυσικών πόρων δεν υπήρχε στο Κραν Μοντανά και πρόκειται για ύστερη προσπάθεια της Αγκυρας να το βάλει στο τραπέζι του διαλόγου.

Προδρόμου στο iefimerida: «Η Τουρκία παραβιάζοντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει σκάψει τη θάλασσα»

«Είναι σαφές ότι πρέπει να μιλήσουμε για την επίλυση του Κυπριακού και όχι για επιτροπές συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου. Επιπλέον, πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα σταματήσει η προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου που εξαγγέλλεται από τα Κατεχόμενα» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο iefimerida για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο «πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα όσα είχαν συμφωνηθεί και όσα ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δηλαδή, στον καθορισμό κοινής επιτροπής από τα ΗΕ ώστε να προετοιμαστεί η πόλη για την απόδοσή της στους νόμιμους κατοίκους».

Τις προσδοκίες της Λευκωσίας για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί φαίνεται πως περιορίζει δραστικά η στάση της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μια συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. 

Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκία, παράνομα, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει σκάψει τη θάλασσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

«Ο πρόεδρος ελπίζει για την Παρασκευή να βρει απέναντί του έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη και όχι τις θέσεις της Αγκυρας»

Ο Πρόδρομος Προδόμου υπογραμμίζει ότι «ταυτόχρονα, κάποιες δυνάμεις στα κατεχόμενα, αντιπολιτευόμενες του κ. Ακιντζί, που υποτίθεται όμως ότι ελέγχουν την κατοχική κυβέρνηση κάνουν αυτή την επιθετική ενέργεια στην Αμμόχωστο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η δική μας πλευρά θέλει να καταθέσει τη βούληση να γίνουν διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τα στοιχειώδη, να έχουμε εκείνες τις συνθήκες ομαλότητας που απαιτούνται. 

Στη συνάντηση της παρασκευής με τον κ. Ακιντζί, ο πρόεδρος ελπίζει να βρει έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη, με τον οποίο θα συνεννοηθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και όχι τις θέσεις της Αγκυρας. 

Γιατί η επιστολή που έχει στείλει ο κ. Ακιντζί, τελευταία, στον κ. Γκουτέρες, για τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, κατά δική του ομολογία έγινε σε συνεννόηση με την Αγκυρα. Αυτή η πρόταση βεβαίως απορρίπτεται» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου.



epirusblog.gr
5 of 5
Φάκελος Κυπριακό: Οι τρεις «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2324266658965929901
item