Χαν: Η Ελλάδα χάνει κονδύλια 2 δισ. ευρώ εξαιτίας κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ

Χαν: Η Ελλάδα χάνει κονδύλια 2 δισ. ευρώ εξαιτίας κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τον κίνδυνο ενός νέου πλήγματος στην ελληνική οικονομία επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, λόγω της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην επιστολή του προς τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την οποία δημοσιεύει η "Real News", ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. 


"Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. 


Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη αποδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική", σημειώνει στην επιστολή του.

"Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. 


Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στην φάση υλοποίησής του. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επιγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες".

Οι αναλυτικές αναφορές του κ. Χαν γίνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το "Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ", τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics). 


Επιπλέον, θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις ο Επίτροπος καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα. 

Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνακαι συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. 
epirusblog.gr
5 of 5
Χαν: Η Ελλάδα χάνει κονδύλια 2 δισ. ευρώ εξαιτίας κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8012630942953799413
item