Ακατέβατα στα 2,2 δισ. τα κρατικά φέσια στην αγορά- Σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα Δημοσίου

Ακατέβατα στα 2,2 δισ. τα κρατικά φέσια στην αγορά- Σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα Δημοσίου

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Μήνας μπαίνει, μήνας φεύγει αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου μένουν στα ίδια επίπεδα, λες και είναι… στοιχειωμένα. 

Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι από το 2013 που ξεκίνησε η διαδικασία εξόφλησης των κρατικών οφειλών, είναι σαν να υπάρχει μια… μαγική δύναμη που μπλοκάρει τα κονδύλια που φεύγουν από το ΓΛΚ- όποτε φεύγουν- αλλά αποδεσμεύονται από τους φορείς με τα χίλια ζόρια.

Αν και υποτίθεται ότι το Δημόσιο έπρεπε να έχει εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του από τον περσινό Αύγουστο, τα στοιχεία δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του φετινού πρώτου εξαμήνου οι οφειλές ανέρχονται στα 1,686 δισ. ευρώ, με οριακή μείωση από τα 1,695 δισ. ευρώ του Μαΐου, αλλά με σαφή αύξηση από τα 1,512 δισ. του περασμένου Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κάποιοι συνεχίζουν να… φεσώνουν την αγορά.

Στοίχημα για το ΥΠΟΙΚ τα ληξιπρόθεσμα
Κόντρα στη γενική τάση έστω οριακού συμμαζέματος, τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν περαιτέρω στα 546 εκατ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο είχαν πέσει στα 294 εκατ. ευρώ. Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, παρά το ότι είχαν περιοριστεί στα 133 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα 493 εκατ. ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρου, για να έχει τη γενική εικόνα των 2,179 δισ. ευρώ που συνεχίζει να χρωστά το Δημόσιο, την ώρα που στο… μαξιλάρι έχουν μαζευτεί πάνω από 35 δισ. ευρώ. 

Αυτό είναι και ένα από τα στοιχήματα του υπουργείου Οικονομικών, να καταφέρει, δηλαδή, να «σπάσει» τα εμπόδια που μπλοκάρουν τη ροή των πληρωμών από το θησαυροφυλάκιο του ΓΛΚ, στους καταφεσωμένους ιδιώτες.

epirusblog.gr
5 of 5
Ακατέβατα στα 2,2 δισ. τα κρατικά φέσια στην αγορά- Σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα Δημοσίου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4051033564937732749
item