FAZ: Υπάρχει χώρος για δημοσιονομικές εκπτώσεις στην Ελλάδα; -Γιατί πιέζει ο Σταϊκούρας

FAZ: Υπάρχει χώρος για δημοσιονομικές εκπτώσεις στην Ελλάδα; -Γιατί πιέζει ο Σταϊκούρας

Εκτιμήσεις οικονομολόγων, για το κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα, φιλοξενεί η FAZ, που σημειώνει ότι αυτός που πιέζει για το θέμα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις. Θέλει περισσότερη ελευθερία κινήσεων για τον προϋπολογισμό. Το ερώτημα εάν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών συζητήσεων στην Αθήνα. 

Ωστόσο, ως προς το θέμα αυτό υπάρχουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις οικονομολόγων», αναφέρει η FAZ και υπενθυμίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου πριν από τις διακοπές είχε αναφέρει: «Το γεγονός και μόνο ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων».

«Πιέζει ο Σταϊκούρας»
Σύμφωνα με τη FAZ, ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι αυτός που πιέζει με κάθε τρόπο για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Σταϊκούρας είναι καθηγητής Οικονομικών και εξηγεί ότι, «σύμφωνα με την άποψή του, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλοντας υψηλούς φόρους στη μεσαία τάξη, στέρησε την οικονομία της χώρας από πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης (…) 

Ο υπ. Οικονομικών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ καλύτερα με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης».

Τι λένε οι οικονομολόγοι
Το άρθρο παραθέτει τις απόψεις Ελλήνων οικονομολόγων, όπως του Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος σύμφωνα με την FAZ είναι ο άνθρωπος που προσέφερε «τη θεωρητική βάση για την επιθυμία μείωσης των δημοσιονομικών στόχων».

Ο ίδιος συσχετίζει άμεσα τον πρόσθετο χώρο για δημοσιονομικούς ελιγμούς της κυβέρνησης με την πρόσθετη ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά παρατίθεται και η άποψη του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λειψίας, Σπυρίδωνα Παρασκευόπουλου, ο οποίος βλέπει με «σκεπτικισμό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

«Ακόμη κι αν παραμείνουν αμετάβλητοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το ελληνικό χρέος δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί και ότι ενδεχομένως η Ελλάδα το 2022 να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης», λέει, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Tέλος, με σκεπτικισμό εκφράζεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ. 

Ο Γερμανός οικονομολόγος είναι «καχύποπτος» απέναντι σε «μηχανικού τύπου εξισώσεις για περισσότερη ανάπτυξη» και εκτιμά ότι η Ελλάδα «πρέπει πρώτα να παρουσιάσει πειστικές μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια θα μπορούσαν ίσως να λειτουργήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις».

epirusblog.gr
5 of 5
FAZ: Υπάρχει χώρος για δημοσιονομικές εκπτώσεις στην Ελλάδα; -Γιατί πιέζει ο Σταϊκούρας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7937708335676160051
item