Οργή Ερντογάν για τα F-35: Δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Οργή Ερντογάν για τα F-35: Δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Απόλυτα ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα με τον Αμερικανό πρόεδρο να ξεκόβει την πώληση των μαχητικών F-35, αφότου η Τουρκία εμφανίστηκε αμετακίνητη στο θέμα ακύρωσης της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, ωστόσο, τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.

Η δήλωση έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Η Άγκυρα, πάντως, από την πλευρά τεντώνει το σκοινί της αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας «να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35».

«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει μαχητικά Su-35 στην Τουρκία
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σεργκέι Τσεμέζοφ.

«Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», φέρεται να δήλωσε ο Τσεμέζοφ.


epirusblog.gr
5 of 5
Οργή Ερντογάν για τα F-35: Δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3553881989424740129
item