Και αν δεν αποδεσμεύσουν τους DeepStrike οι Αμερικανοί; Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές

Και αν δεν αποδεσμεύσουν τους DeepStrike οι Αμερικανοί; Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές
Στο άρθρο μας «DeepStrike για τον ΕΣ: Χτυπώντας βαθιά στην Τουρκική ενδοχώρα» αναλύθηκε και αξιολογήθηκε το υπό ανάπτυξη τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους DeepStrike, ως δυνητική επιλογή για την προσβολή στόχων βαθιά εντός της τουρκικής επικράτειας, στην Ανατολική Θράκη και τα Μικρασιατικά παράλια, αλλά και ως μια έμμεση απάντηση στην απειλή των S-400.
To DeepStrike αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος PSM (Precision Strike Missile) του Αμερικανικού Στρατού, με σκοπό την αντικατάσταση των ATACMS (Army Tactical Missile System). 
Κάθε κάλαθος ρουκετών, των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών M-270 MLRS θα ενσωματώνει δύο (2) DeepStrike, αντί του ενός (1) ATACMS. Όσον αφορά το μέγιστο βεληνεκές, θα είναι τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα με στόχο τα 500 χιλιόμετρα.
Παρατηρώντας τα σχόλια σας διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσο οι Αμερικανοί θα έχουν την πρόθεση να αποδεσμεύσουν ένα τέτοιο βλήμα για την Ελλάδα. Και αν το αποδεσμεύσουν τότε πότε θα το κάνουν.
Σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός αυτός έχει βάση, δεδομένου ότι στο παρελθόν οι Αμερικανοί έχουν αρνηθεί να αποδεσμεύσουν για την Ελλάδα τα στρατηγικής αξίας βλήματα JASSM.
Έτσι αναζητήσαμε εναλλακτικές επιλογές του DeepStrike στην περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να το αποδεσμεύσουν για την Ελλάδα. Οι εναλλακτικές επιλογές που εντοπίσαμε αφορούν στα ισραηλινά βλήματα LORA (Long Range Attack) και PredatorHawk καθώς και στο βραζιλιάνικο MTC-300 (Matador). 
Τα ισραηλινά βλήματα έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους και είναι επιχειρησιακά, ενώ το MTC-300 βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του.
Το LORA έχει αναπτύξει η ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries) για την προσβολή στόχων στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις έως και 300 χιλιόμετρα, με το ελάχιστο βεληνεκές να προσδιορίζεται στα 90 χιλιόμετρα. 
Το σύστημα μπορεί να εκτοξευθεί από το έδαφος, αλλά και από πλοία επιφανείας. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 570 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων.
Το βάρος του είναι 1.600 κιλά, το μήκος του 5,2 μέτρα, ενώ η διάμετρος του 624 χιλιοστά. Στο μέγιστο βεληνεκές η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) είναι της τάξεως των 10 μέτρων. Συνολικά από τη στιγμή του εντοπισμού του στόχου μέχρι την καταστροφή του η διαδικασίες ολοκληρώνονται εντός 10 λεπτών.
Ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης το οποίο αποτελείται από GPS (σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης) και INS (σύστημα αδρανειακής προήγησης). 
Στην έκδοση εκτόξευσης από την ξηρά το σύστημα απαιτεί όχημα-φορέα 16 τόνων, ενώ στην τυπική διαμόρφωση τέσσερα (4) κάνιστρα-βλήματα είναι έτοιμα προς βολή. Στην έκδοση εκτόξευσης από πλοία επιφανείας απαιτεί χώρο στο κατάστρωμα.
Το έτερο ισραηλινό βλήμα είναι το Predator Hawk της IMI (Israel Military Industries), μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων και CEP μικρότερου των 10 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές. 
Το βάρος του βλήματος είναι 800 κιλά και φέρει μονοκόμματη πολεμική κεφαλή βάρους 140 κιλών. Ανήκει στο διαμέτρημα των 370 χιλιοστών, ενώ ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης GPS/INS. Το όχημα-φορέας είναι το τροχοφόρο Lynx.
Το βλήμα MTC-300 της βραζιλιάνικης εταιρίας Avibras είναι υπό ανάπτυξη και προορίζεται για χρήση από τα συστήματα ASTROS-2020. 
Σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του . Σύμφωνα με την Avibras το MTC-300 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και παρουσιάζει πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 50 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές. 
Τα πρώτα βλήματα αναμένεται να παραδοθούν στο Βραζιλιάνικο Στρατό το 2020 για δοκιμές, ενώ αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακό το 2023.
Το MTC-300 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προσβάλει στρατηγικής σημασίας στόχους με μεγάλη ακρίβεια σε μεσαία βεληνεκή. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου για την εκτόξευση και κινητήρα turbojet για την πτήση, η οποία είναι υποηχητική. Η πολεμική κεφαλή έχει βάρος 200 κιλά.
Το βλήμα μπορεί να φέρει δύο διαφορετικές πολεμικές κεφαλές, μια υψηλής εκρηκτικότητας και μια με 64 υπό-πυρομαχικά κατά προσωπικού και κατά θωρακισμένων στόχων. Εκτός από την έκδοση πυροβολικού, η Avibras έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αναπτύξει και μια ναυτική έκδοση του βλήματος.
Και τα τρία (3) βλήματα είναι αξιόλογα και ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις του DeepStrike. Το ισχυρότερο, από πλευράς πολεμικής κεφαλής βλήμα, είναι το LORA, ενώ τα δύο (2) ισραηλινά βλήματα υπόσχονται μικρότερο CEP στο μέγιστο βεληνεκές. Το LORA έχει και το πλεονέκτημα της χρήσης του και από πλοία επιφανείας.
Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Βραζιλία είναι πιο δεκτικές σε συμφωνίες συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας-τεχνογνωσίας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ οι οποίες είναι πολύ πιο διστακτικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ιδιαίτερα για ένα νέο οπλικό σύστημα μεγάλης στρατηγικής αξίας όπως είναι το DeepStrike.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι ότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και ότι η απόκτηση νέων τακτικών βλημάτων εδάφους-εδάφους είναι μια οικονομική λύση για τα δύσκολα οικονομικά της Ελλάδας, η οποία επιτρέπει στη χώρα μας να προβάλει αποτρεπτική ισχύ στην προκλητική Τουρκία.
epirusblog.gr
5 of 5
Και αν δεν αποδεσμεύσουν τους DeepStrike οι Αμερικανοί; Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1595834921602056970
item