Μεταποίηση: Οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν υπέρογκες χρεώσεις

Μεταποίηση: Οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν υπέρογκες χρεώσεις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Μαντάς, υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής διαχειριστικού ελέγχου στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις καταβάλλουν μικρά ποσά, ενώ κάνουν αυξημένη χρήση των υπηρεσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθ. Ψαθά, σύμφωνα με τις οποίες έχουν συσσωρευτεί χρέη ύψους 30 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικές περιοχές και δεν πληρώνουν (ή πληρώνουν έναντι) για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις διαφωνούν με τα κοστολογικά μοντέλα που εφαρμόζονται και τόνισε ότι αναφέρονται, ως κακοπληρωτές, επιχειρήσεις επώνυμες και φερέγγυες που η μοναδική τους οφειλή προέρχεται από τη σχέση τους με την επίδοση.

Σημείωσε ακόμη ότι σε δύο βιομηχανικές περιοχές που λειτουργούν με το σύστημα της αυτοδιαχείρισης οι χρεώσεις για τις κοινόχρηστες υπηρεσίες (καθαριότητας, φωτισμού, φύλαξης, κλπ.) είναι 30% χαμηλότερες.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου, καθηγητής Αντώνης Μεταξάς ανέφερε ότι το ισχύον πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο εγγυάται με υπουργική απόφαση την διαχειριστική αμοιβή των βιομηχανικών περιοχών, η οποία καθορίζεται σε ποσοστό 20% πάνω από το κόστος λειτουργίας, είναι νομικά προβληματικό και δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμη.

Ο κ. Μεταξάς τόνισε εξάλλου ότι η διαφάνεια στις χρεώσεις, αλλά και στον τρόπο επιμερισμού τους στις επιχειρήσεις αποτελεί νομική υποχρέωση, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. 

Επίσης, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα επιλογής διαφορετικού διαχειριστή και ότι με το καθεστώς των εγγυημένων εσόδων, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δεν έχει κίνητρο να επιδιώξει μείωση του κόστους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τέλος, ο κ. Μανώλης Μπαλτάς δ/νων σύμβουλος Re.De-Plan AE και επιστημονικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τόνισε ότι, με τη ψήφιση του Ν.4605/19 δημιουργείται μια νέα ευκαιρία και δυνατότητα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ, για την ανατροπή των κακώς κειμένων στους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες και απαιτήσεις.
epirusblog.gr
5 of 5
Μεταποίηση: Οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν υπέρογκες χρεώσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 745671641909357018
item