Άγκυρα: Τα μέτρα δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητά μας για τις γεωτρήσεις

Άγκυρα: Τα μέτρα δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητά μας για τις γεωτρήσεις

Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Άγκυρα, αψηφώντας τα μέτρα που αποφασίστηκε να επιβληθούν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των "28".

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή".
"Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όπως και πριν και θα συνεχίσει να αυξάνει τις δραστηριότητές της προς αυτήν την κατεύθυνση" διαμηνύει η τουρκική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, "δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό".

"Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις: την προστασία των δικαιωμάτων μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού πάνω από τους υδρογονάνθρακες του νησιού" σημειώνεται ακόμα.

"Πριν την επίλυση του Κυπριακού, δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την 'Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου' για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων" τονίζεται.

"Έχει επίσης νόημα ότι αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν σε μια πολύ σημαντική ημέρα για τον τουρκικό λαό, όπως η τρίτη επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου" καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν "προς το παρόν" τόσο το Συμβούλιο Σύνδεσης, όσο και οι περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. 


Ακόμη, αποφασίστηκε να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020, ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, που εκτελεί γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αμφισβητώντας ευθέως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δεύτερο γεωτρύπανο, Γιαβούζ, βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας. Η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει λάβει άδεια αξιοποίησης υποθαλάσσιων οικοπέδων από το ψευδοκράτος, το οποίο αναγνωρίζεται μόνον από την ίδια.

“Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.



epirusblog.gr
5 of 5
Άγκυρα: Τα μέτρα δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητά μας για τις γεωτρήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1784290303902789451
item