Θεσπρωτία: Άνοιξε ο δρόμος η Νεράιδα να ξαναπάρει το ιστορικό όνομα Μενίνα...

Θεσπρωτία: Άνοιξε ο δρόμος η Νεράιδα να ξαναπάρει το ιστορικό όνομα Μενίνα...
Άνοιξε ο δρόμος  η Νεράιδα Θεσπρωτίας να ξαναπάρει το ιστορικό όνομα Μενίνα... Αρκεί, βέβαια, να το διεκδικήσουν ο δήμος Σουλίου και οι τοπικοί φορείς. 

Πώς άνοιξε ο δρόμος; Το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του υπουργείου Εσωτερικών αποδέχτηκε ομόφωνα το αίτημα του δήμου Δωδώνης και «επέστρεψε» το ιστορικό όνομα των Τσεριτσάνων, που είχαν μετανομαστεί σε Πλατάνια. 

Εξήντα πέντε χρόνια μετά οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν και πάλι στην είσοδο του χωριού πινακίδα με το όνομα "Τσερίτσανα". 

Το ίδιο οφείλει να συμβεί και με τη Νεράιδα, που ως Μενίνα είναι γνωστή στο πανελλήνιο, από την ομώνυμη μάχη,  καθοριστικής σημασίας, που έδωσαν εκεί οι αντάρτικες δυνάμεις του Ναπολέοντα Ζέρβα εναντίον των Γερμανών κατακτητών και των "Τσάμηδων" συνεργατών τους.

Η μεγάλη μάχη  της Μενίνας, ήταν η πιό δυσχερής από όλες τις άλλες  μάχες των ανταρτών του Ζέρβα  εναντίον των στρατευμάτων κατοχής. Το χωριό αυτό, λόγω της συγκοινωνιακής θέσεως, ανάμεσα σε Ηγουμενίτσα και Γιάννινα, οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους  "Τσάμηδες", το είχαν μετατρέψει σε εξαιρετικά ισχυρό οχυρό. 

Οι κεντρικές λιθόκτιστες  οικίες  του, είχαν  μεταβληθεί σε συγκροτήματα οχυρών με  αποθήκες  πυρομαχικών η κάθε μία. 

Υπήρχαν πολυβολεία στους γύρω λόφους, ενώ το εχθρικό πυροβολικό είχε μεγάλη δύναμη πυρός. Εκεί ήταν  στρατοπεδευμένο ένα τάγμα  Γερμανικού στρατού  250 ανδρών, με συνεργάτες και βοηθούς  πάνω από 500 τουρκοτσιάμηδες. 

Αυτό το απόρθητο φρούριο οι αντάρτες του Ζέρβα, που αποτελούσαν τη Χ Μεραρχία με  Διοικητή το Συνταγματάρχη Καμάρα, έλαβαν διαταγή από το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής να επιτεθεί εναντίον του με αντικειμενικό σκοπό την προσβολή και εξουδετέρωση της Γερμανικής φρουράς, τη μεταφορά των μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών  στην Παραμυθιά, και τη τελεία καταστροφή κάθε  πολυβολείου. Και τα κατάφεραν. 

Εξαιτίας αυτού του ιστορικού γεγονότος πολλοί ζητούν η σημερινή Νεράϊδα (παλαιά Μενίνα) να ξαναπάρει το πρώτο όνομά της.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Άνοιξε ο δρόμος η Νεράιδα να ξαναπάρει το ιστορικό όνομα Μενίνα...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2247105521648899436
item