Θεσπρωτία: Τιμήθηκε ο κλαρινίστας Ναπολέων Δάμος σε δημοτική βραδιά από το δήμο Ηγ/τσας (ΦΩΤΟ)

          Θεσπρωτία: Τιμήθηκε ο κλαρινίστας Ναπολέων Δάμος σε δημοτική βραδιά από το δήμο Ηγ/τσας (ΦΩΤΟ)
Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Ναπολέων Δάμος τιμήθηκε σε δημοτική βραδιά από το δήμο Ηγουμενίτσας. 

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος του απέδωσε τιμητική πλακέτα, έγιναν σύντομες ομιλίες για το πρόσωπο και την προσφορά του και ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, όπου έλαβαν μέρος γνωστοί Ηπειρώτες κλαρινίστες (Γιώργος Δάμος, γιος του τιμώμενου, Ναπολέων Δάμος, εγγονός του τιμώμενου, Δόκιμος, Μάκης Κωνσταντίνουυ κ. ά) και τραγουδιστές (Παγώνα, Γιώργος Κούρτης, Μάκης Κιάμος, Μπάμπης Πρεμέτης, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Σάββας Σιάτρας κ. ά.). Επίσης εμφανίστηκαν τοπικές χορευτικές ομάδες, που κέδρισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. 

Παίζοντας κλαρίνο στην εκδήλωση ο Ναπολέων Δάμος έκανε ένα ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, τη μνήμη και την καρδιά. 

Εδώ και δεκαετίες, με ομορφιά και αλήθεια, υπηρετεί, συναισθανόμενος βαθιά τις μελωδἰες και τους ρυθμούς του τόπου του, την Ηπειρώτικη παράδοση. Μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες του εκφράζει την ίδια την ψυχή του. Ξεκίνησε πολύ μικρός την επιτυχημένη μουσική διαδρομή του. 

Ο πατέρας του έπαιζε βιολί και ο θείος του ντέφι, όργανο με το οποίο ο Ν. Δάμος στα δώδεκα μόλις χρόνια του, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα. Επαιξε κοντά στον πατέρα του, με τις κομπανίες του Κώστα Μάτζιου, του Νίκου Καλύβα, των Κίτσου και Γιάννη Χαρισιάδη.

Μ' ένα παλιό κλαρίνο Ντο ξεκίνησε αυτοδίδακτα στην αρχή να σχηματίζει απλές μελωδίες. Ενα μεταχειρισμένο Ντο είναι και το πρώτο κλαρίνο, που αγόρασε αργότερα στο Μοναστηράκι, αντί 20 δραχμών, όταν ακολουθώντας την κοινή μοίρα των ξεριζωμένων Ηπειρωτών ήρθε αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Αθήνα. 

Ξεκινώντας να παίζει Σαββατοκύριακα σε ταβέρνες και καφενεία Ηπειρωτών, στη συνέχεια εμφανίζεται σε κέντρα διασκέδασης, ενώ ο σημαντικότερος σταθμός του ως κλαρινίστα υπήρξε η συνεργασία του την περίοδο 1975-1980 με τον εξαίρετο δεξιοτέχνη του κλαρίνου Βασίλη Μπατζή.





epirusblog.gr
5 of 5
          
Θεσπρωτία: Τιμήθηκε ο κλαρινίστας Ναπολέων Δάμος σε δημοτική βραδιά από το δήμο Ηγ/τσας (ΦΩΤΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
          
Ήγουμενίτσα 7519287296388386208
item