Οι κρυφές και φανερές «βόμβες» που καλείται να αντιμετωπίσει το υπ. Εργασίας

Οι κρυφές και φανερές «βόμβες» που καλείται να αντιμετωπίσει το υπ. Εργασίας

Αν κάτι δεν έλειπε στις εκατοντάδες δημοσιεύματα για τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις προσδοκίες των Ελλήνων από αυτήν, αυτό ήταν η «δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας». Κι ακόμα, πολύ ψηλά στη λίστα των “θέλω” του εκλογικού σώματος, η επίλυση του ασφαλιστικού, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, το πολυεπίπεδο πρόβλημα των συντάξεων, το άλλο των εισφορών…

Το επιβλητικό κτήριο της οδού Σταδίου, κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος (τυχαίο;) όπου στεγάζεται το υπουργείο Εργασίας, δείχνει -από πολιτικής απόψεως- να είναι ζωσμένο με εκρηκτικά. Οι κυριότεροι άξονες της πολιτικής που υπάγονται σε αυτό, μοιάζουν με Γόρδιοι Δεσμοί, που όμως κανείς δεν επιτρέπει να κοπούν. Αντίθετα, επιβάλλεται να λυθούν και μάλιστα ησύχως…

Ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης -που υπήρξε και παλιός…- και οι υφυπουργοί του οφείλουν να προωθήσουν μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, πολιτικές λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών.

Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση πρέπει:

– να στηριχτεί η οικογένεια ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί την υπόστασή μας ως έθνος,

– να γίνουν ουσιαστικά βήματα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος,

– να αποτυπωθεί στην τσέπη του πολίτη η όποια βελτίωση των οικονομικών δεικτών, κυρίως μέσα από την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα,

– να μειωθεί η αβάσταχτη οριζόντια επιβάρυνση των μεγάλων εισφορών,

– να στηριχτούν οι άνεργοι όχι με σκέτα επιδόματα, αλλά με συνδυασμένες πολιτικές που θα βοηθούν την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, αλλά και

– να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ΑΜΕΑ, ίσως δε και κάποια ακόμα…

Η «βόμβα» του δημογραφικού
Στην κοινωνία ήδη άρχισε να συζητείται το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που -αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως- οδηγεί σε κατάρρευση όχι μόνο το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. 
Ήδη υπάρχουν φορείς που έχουν δημοσιοποιήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο ο κ. Βρούτσης παραλαμβάνει μια κυβερνητική πολιτική που απλώς δεν είχε ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, μόλις τον Μάιο του 2019 στο Κοινοβούλιο είχε πει ότι η λύση στο δημογραφικό είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό που πρέπει τώρα με ταχύτητα να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, τις οποίες προφανώς θα ακούσουμε στις προγραμματικε΄ς δηλώσεις της κυβέρνησης, ώστε να ανασχεθεί η συνεχής συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας.
Το «άλυτο» πρόβλημα του ασφαλιστικού
Εδώ, υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και ολόκληρης της Νέας Δημοκρατίας μέσα από το δημοσιοποιημένο της πρόγραμμα: Είναι η μετάβαση στο λεγόμενο “σύστημα των τριών πυλώνων” όπου, πέραν της δημόσιας ασφάλισης, θα μπορεί να υπάρχει και η πρόσθετη ασφάλιση των επαγγελματικών ταμείων και, σε τρίτο επίπεδο, η προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση. 
Παράλληλα εδώ θα εξαγγελθεί η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% σε ορίζοντα τετραετίας. Το πρόβλημα του Γιάννη Βρούτση εδώ δεν είναι ποια πολιτική θα εφαρμόσει, αλλά πώς θα διαχειριστεί την σφοδρή αντίθεση των συνδικάτων, που ήδη ετοιμάζονται για “δυναμικές” κινητοποιήσεις…
Ο κατώτατος μισθός
Οι διάφορες κυβερνήσεις εντός της περιόδου των μνημονίων, επέβαλαν αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών. 
Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμεί να δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, συνδέοντάς τον με το ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Έτσι αναστρέφεται στην πράξη μια πολυετής πορεία προς την φτωχοποίηση των πιο ασθενών τμημάτων της κοινωνία.
Προστασία των εργαζομένων
Στο νέο εργασιακό περιβάλλον που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να επιβάλει, η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με τους εργαζόμενους έρμαια σε αθέμιτες πρακτικές της εργοδοσίας. 
Όπλο της κυβέρνησης σε αυτή τη μάχη αναμένεται να είναι η τεχνολογία, αφού προηγουμένως το Σω΄μα Επιθεωρητών Εργασίας θα εφοδιαστεί με το κατάλληλο λογισμικό για να παρακολουθεί την εφαρμογή της Εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της εργοδοσίας.
Πώς θα μειωθούν οι εισφορές
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εδώ ακολουθεί ένα μοτίβο που φαίνεται να προτιμά σε πολλούς τομείς κυβερνητικής δράσης: Τη σύνδεση των ευεργετημάτων με την επίδοση όσων ευνοούνται.
Επί του συγκεκριμένου, η κατεύθυνση του πρωθυπουργού είναι η διαμόρφωση ενός Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι ασφαλιστικά συνεπείς και θα σέβονται τους εργαζομένους τους, κι οι οποίες θα παίρνουν ως “μπόνους” μειωμένες εισφορές. 
Επίσης η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές από τις υποχρεωτικές, στους εργαζομένους τους.
Ο ΟΑΕΔ γίνεται «πολυεργαλείο»
Ως τώρα ο ΟΑΕΔ έδινε επιδόματα ανεργίας κι έκανε σεμινάρια σε ανέργους, χωρίς όμως να αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Τώρα, η κυβέρνηση θέτει προδιαγραφές ποιότητας, αποτελεσματικότητας κι αποδοτικότητας στις επιδόσεις του Οργανισμού, αλλά του δίνει και άλλα 200 εκ. ετησίως, αφού τον υποχρεώνει σε ανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής των επιδομάτων ανεργίας.
Τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;
Αυτό θα φτάσει, όπως θα γίνει γνωστό σε λίγες μέρες, να καλύπτει περίπου 800.000 συμπολίτες μας που θα είναι δικαιούχοι του, την ώρα που η νέα κυβέρνηση ανεβάζει το σχετικό κονδύλι στο 1 δισ. ετησίως.
Πέραν όλων αυτών, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έλθει αντιμέτωπη με την ανάγκη για καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας, την επίσπευση απονομής των συντάξεων, τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Κατρούγκαλου», την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος, την ανάγκη για ένταξη περισσότερων οφειλετών (εργοδοτών κι ελεύθερων επαγγελματιών) στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και «τρέξιμο» ειδικά στις τουριστικές περιοχές, για αδήλωτη εργασία κι ένα σωρό άλλα.

Με τόσες «βόμβες» που έχει ζωστεί το υπουργείο Εργασίας, η φράση «όπλα, μπαλάσκες, πάμε» ταιριάζει γάντι στη νέα πολιτική του ηγεσία…
epirusblog.gr
5 of 5
Οι κρυφές και φανερές «βόμβες» που καλείται να αντιμετωπίσει το υπ. Εργασίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6314770637252109112
item