Μεταναστευτικό: Μήνυμα Κουμουτσάκου για επιτάχυνση ασύλου και ενίσχυση επιστροφών στην Τουρκία

Μεταναστευτικό: Μήνυμα Κουμουτσάκου για επιτάχυνση ασύλου και ενίσχυση επιστροφών στην Τουρκία

Με έναν πρωτότυπο τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική 
Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος ανάπτυξε τις βασικές πτυχές της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επικοινώνησε με βιντεοκλήση σήμερα με ένα νέο ζευγάρι Κούρδων που γνωρίστηκαν στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου και παντρεύτηκαν στη Λέσβο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός επικοινώνησε με βιντεοκλήση με τους νεόνυμφους- με τη βοήθεια του διοικητή του Κέντρου του Καρά- Τεπέ, Σταύρου Μυρογιάννη προκειμένου να τους ευχηθεί για την κοινή τους πορεία. 

Η Ρουκία και ο Μοχάμεντ που έφυγαν από το Αφρίν της Συρίας, δεν περίμεναν με τίποτα ευχές από κυβερνητικό στέλεχος και δεν έκρυψαν τη χαρά τους. 

Αφού ο κ. Κουμουτσάκος τους ευχήθηκε , τόνισε ότι η διαδικασία ασύλου είναι υπερβολικά αργή και στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο, «οι οποίοι έχουν καθαρό προφίλ πρόσφυγα», έχουν κάνει αίτηση εδώ και δύο χρόνια και η πρώτη συνέντευξη έχει προγραμματιστεί για το 2020 και 2021 αντίστοιχα!

videoklisikoum1
Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «πρέπει η διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη προκειμένου να ξεκαθαρίζει σε ποιους πρέπει να χορηγηθεί το άσυλο ως πρόσφυγες και σε ποιους όχι-, όπου οι δεύτεροι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα αυστηρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών». 

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «όσοι δικαιούνται άσυλο θα απολαμβάνουν ένα δικαίωμά τους, εκείνοι που δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν σε εύλογο χρόνο και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιβαρύνεται από την υπέρμετρη διόγκωση του προβλήματος και τη συσσώρευση ανθρώπων στα νησιά, με προφανείς επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ιστότοπος stonisi.gr, η Ρουκία και ο Μοχάμεντ ευχαρίστησαν τον αναπ. Υπουργό για τις ευχές και τον Σταύρο Μυρογιάννη για τη βοήθεια.

Οι νεόνυμφοι έχουν ζητήσει να μετακινηθούν στην Κρήτη, ένα αίτημα το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης μέσω του σχετικού προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πληροφορίες - φωτογραφίες: stonisi.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Μεταναστευτικό: Μήνυμα Κουμουτσάκου για επιτάχυνση ασύλου και ενίσχυση επιστροφών στην Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7546506727154307195
item