Τουρκία: Αντικαταστάθηκε από τον Ερντογάν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Αντικαταστάθηκε από τον Ερντογάν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια απομακρύνθηκε από τη θέση και αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή της, αποκαλύπτει προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της επίσημης εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης.

Τον Τσετίνκαγια, που βρισκόταν στη θέση του διοικητή από τον Απρίλιο του 2016, αντικαθιστά στο αξίωμα ο τέως υποδιοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, ο Μουράτ Ουισάλ, διευκρινίζεται στο διάταγμα που υπογράφει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν δόθηκε επίσημα κάποιος λόγος για την εξέλιξη αυτή, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσαν εικασίες στις αγορές για πιθανή απομάκρυνση του Τσετίνκαγια από την κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας του να μειώσει τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από τον Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Δύο κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες.

«Η διάσταση απόψεων μεταξύ του διοικητή και των υπουργών που ήταν αρμόδιοι για την οικονομία επιδεινώθηκε πρόσφατα», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την παραίτησή του, αλλά ο Τσετίνκαγια τους υπενθύμισε την ανεξαρτησία της τράπεζας και αρνήθηκε να παραιτηθεί», δήλωσε η άλλη πηγή.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με ανεξαρτησία και ότι ο νέος διοικητής της θα επικεντρωθεί κατά βάση στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Αναλυτές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου εάν δεν πληγεί αυτόν τον μήνα η λίρα από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Αντικαταστάθηκε από τον Ερντογάν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6547590158398350939
item