Συντάξεις χηρείας: Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου οι αυξήσεις

Συντάξεις χηρείας: Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου οι αυξήσεις

Στην άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους περίπου 40.000 δικαιούχους των συντάξεων χηρείας προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Η ταχύτερη καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας συνιστά πρώτη προτεραιότητα για την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Στη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες, δόθηκε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες (άμεση έκδοση εγκυκλίου με οδηγίες και προετοιμασία του σχετικού λογισμικού) προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους περίπου 40.000 δικαιούχους.

Τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτεμβρίου πιθανότερη ημερομηνία

Ο Nότης Μηταράκης μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ επέκρινε την προηγούμενη ηγεσία γιατί δεν είχε εκδώσει εγκαίρως τη σχετική εγκύκλιο και εκτίμησε ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων είναι με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου στα τέλη Αυγούστου η το αργότερο με τις συντάξεις του Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου. 

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής οι αυξήσεις μετράνε από την σύνταξη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως όταν καταβληθούν εν τέλει στους δικαιούχους θα πρέπει να καταβληθούν και αναδρομικά οι δικαιούμενες διαφορές τριών ή τεσσάρων μηνών.

Στον «αέρα» 150.000 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας».

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της.

«Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων, έφεραν τη διαδικασία έκδοσης, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που, αυτήν τη στιγμή, υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι κυριολεκτικά "στον αέρα"» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Τα κρίσιμα προεκλογικά λάθη στις συντάξεις χηρείας
Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι «η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)».

Με την τοποθέτηση αυτή του ΕΦΚΑ επιβεβαιώθηκε ότι δεν «έβγαιναν» τα μαθηματικά για τις συντάξεις χηρείας, με συνέπεια οι αυξήσεις να δρομολογηθούν για το διάστημα μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, το ειδικό λογισμικό δεν ελάμβανε υπόψιν ότι ο δικαιούχος θα λάμβανε το 70% της σύνταξης του θανόντος αντί του 50%.

Να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζεται ότι σε περίπτωση που η χήρα εργάζεται ή λαμβάνει δική της σύνταξη καταβάλλεται μετά την πρώτη τριετία το μισό της σύνταξης χηρείας, που δεν μπορεί να «πέσει» κάτω από το πλαφόν των 360 ευρώ.

epirusblog.gr
5 of 5
Συντάξεις χηρείας: Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου οι αυξήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4903224192143835098
item