Σήμερα ορκίζεται η νέα Βουλή: Τα «πρωτάκια», οι χωροταξικές αλλαγές και η σύνθεση του προεδρείου

Σήμερα ορκίζεται η νέα Βουλή: Τα «πρωτάκια», οι χωροταξικές αλλαγές και η σύνθεση του προεδρείου

Οι εντυπωσιακές τουαλέτες, τα καλοκαιρινά σανδάλια και οι πολύχρωμες βεντάλιες αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αίθουσα και τα θεωρεία της Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας εθνικής αντιπροσωπείας που ξεκινά στις 11 το πρωί. 

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου επέφεραν μια ακόμα σημαντική ανανέωση της ανθρωπογεωγραφίας του κοινοβουλίου καθώς από τους 300 βουλευτές οι 130 είτε πρωτοεκλέγονται είτε επανέρχονται μετά από απουσία ορισμένων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Βουλή είναι εξακομματική καθώς αποχώρησαν οι ΚΟ Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής και εισήχθησαν οι ΚΟ της Ελληνικής Μέρας και του ΜεΡΑ25.


Στον νέο συσχετισμό δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές (από 75 που είχε στην προηγούμενη περίοδο), ο ΣΥΡΙΖΑ 86 (από 145), το ΚΙΝΑΛ 22 (από 17), το ΚΚΕ 15 (σταθερό), η Ελληνική Λύση 10 και το ΜεΡΑ25 9.

Οι γυναίκες

Συνολικά οι γυναίκες καταλαμβάνουν 61 έδρες αυξάνοντας την «επιρροή» τους σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή μόλις κατά 5. Η αύξηση κρίνεται μικρή αν συνυπολογιστεί πως στις τελευταίες εκλογές καθιερώθηκε υποχρεωτική ποσόστωση ώστε στο 40% των ψηφοδελτίων να τοποθετούνται γυναίκες.

Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία εκτός από την Ελενα Ράπτη, την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Άννα Καραμανλή που αποτελούν πλέον παραδοσιακές δυνάμεις, ενισχύεται από την Άννα Ευθυμίου που εξελέγη στην Α’ Θεσσαλονίκης, την Κατερίνα Μονογυιού που έρχεται από τις Κυκλάδες, την Στέλλα Μπίζιου από την περιφέρεια Λάρισας και το γνωστό πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια. Συνολικά, με τη ΝΔ εκλέγονται οι: Μαριέτα Γιαννάκου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νίκη Κεραμέως, Ζωή Ράπτη, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Νόνη Δούνια, Μίκα Ιατρίδη, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ελένη Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Ασημίνα Σκόνδρα, Παρασκευή Βριζίδου, Μαριλένα Σουκουλή, Κατερίνα Μονογυιού, Στέλλα Μπίζιου, Ζέττα Μακρή, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται οι Εφη Αχτσιόγλου και Νίνα Κασιμάτη, επιστρέφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου και εκλέγεται για πρώτη φορά η γνωστή τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Συγκεκριμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι: Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χαρά Καφαντάρη, Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Όλγα Γεροβασίλη, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώτα Πούλου, Νατάσσα Γκαρά, Φρόσω Καρασαρλίδου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Μερόπη Τζούφη, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Κατερίνα Παπανάτσιου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μπέτυ Σκούφα, Πέτη Πέρκα, Κυριακή Μαλάμα. (23)

Με το ΚΙΝΑΛ εκλέγονται οι: Νάντια Γιαννακοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Χαρά Κεφαλίδου, Ευαγγελία Λιακούλη. Με το ΚΚΕ εκλέγονται οι: Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Μαρία Κομνηνάκα (σ.σ. είχε εκλεγεί και η Ελένη Γερασιμίδου που παραιτηθήκε από την έδρα της την οποία καταλαμβάνει ο Γιάννης Γκιόκας) Με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκλέγονται οι: Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Μαρία Αθανασίου, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου. Με το ΜέΡΑ25 εκλέγονται οι: Αγγελική Αδαμοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Απατζίδη, Κωνσταντίνα Αδάμου.

Αναλογικά οι γυναίκες αποτελούν το 19,3% της σύνθεσης της νέας Βουλής, το 14,5% της Κο της ΝΔ, το 27% της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, 18% της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, το 33% όσων εκλέγονται με το ΚΚΕ, το 30% όσων εκλέγονται με την Ελληνική Λύση και το 44,5% της ΚΟ του ΜέΡΑ25.

xartis
Οι νέοι

Για την ΝΔ περίπου 80 βουλευτές είτε εισήλθαν για πρώτη φορά είτε επανεξελέγησαν. Στα «πρωτάκια» της «γαλάζιας» ΚΟ εντοπίζονται οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Κυρανάκης, Αγγελος Συρίγος, Χρήστος Ταραντίλης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετρά 59 απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ωστόσο η ανανέωση είναι ευρύτερη καθώς 90 βουλευτές της Κουμουνδούρου δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την θητεία τους. Για παράδειγμα δεν εξελέγησαν οι Γιώργος Σταθάκης, Τάσος Πετρόπουλος, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία κ.α.

Απέκτησαν για πρώτη φορά κοινοβουλευτική ιδιότητα οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μουζάλας, Ραλλία Χρηστίδου κ.α.

Συνολικά, 11 βουλευτές προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης της ΝΔ που διετέλεσε επι σειρά ετών δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο Σάββας Χιονίδης πρώην δήμαρχος Κατερίνης κ.α. Επίσης, 19 βουλευτές είναι δημοσιογράφοι (Κ. Μπογδάνος, Δ. Μαρκόπουλος, Μπ. Παπαδημητρίου, Φ. Πιπιλή κ.α.) και 2 τραγουδιστές (Ρ. Χρηστίδου, Κ. Βέττα).

Χωροταξία Ολομέλειας

Οι αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης των ΚΟ επιφέρουν και χωροταξικές τροποποιήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο δεξιές σειρές εδράνων θα τοποθετηθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΙΝΑΛ επανέρχεται στο μπροστινό διάζωμα πιάνοντας τις πρώτες θέσεις της κεντρικής κερκίδας που έως πρόσφατα κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. 


Πίσω από το ΚΙΝΑΛ θα τοποθετηθούν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Στην κεντροαριστερή σειρά εδράνων θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερή θα παραμείνει το ΚΚΕ.

Νέο προεδρείο και προγραμματικές

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνεδριάσει προκειμένου να εκλέξει το νέο προεδρείο της Βουλής. Για την θέση του προέδρου που στην προηγούμενη περίοδο κατείχε ο κ. Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει τον κ. Κώστα Τασούλα


Να σημειωθεί ότι για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Για την γαλάζια τριάδα αντιπροέδρων προτείνονται οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Θανάσης Μπούρας ενώ την θέση του γραμματέα της ΚΟ έχει ήδη αναλάβει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Δημήτρη Βίτσα ενώ νέα γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε η κυρία Ολγα Γεροβασίλη. Το ΚΙΝΑΛ θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να οριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κοινοβουλευτικά αξιώματα. 

Για την θέση του αντιπροέδρου ακούγονται τα ονόματα των Κ. Σκανδαλίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ενώ στην θέση του γραμματέα της ΚΟ θα παραμείνει πιθανότατα ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα λήξει το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης. 


Η συζήτηση ανοίγει με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπουργών που θα συμπληρώσουν την ανάλυση του στρατηγικού σχεδίου της νέας κυβέρνησης. 

Από το βράδυ της Δευτέρας, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται να διεξαχθεί και η πρώτη μετεκλογική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.

Οδικός χάρτης νομοσχεδίων – Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βούληση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα το νομοθετικό έργο που σημαίνει ότι στις 23 Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, θα κατατεθεί στην Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης και του κράτους, τις διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 


Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την μείωση των φορολογικών συντελεστών με στόχο να ψηφιστεί εως τις 10 Αυγούστου ενώ εως τις 20-25 Αυγούστου θα κατατεθεί και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. 

Παράλληλα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους πριν την λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. Φεβρουάριος 2020). 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι η προηγούμενη Βουλή με ευθύνη της τότε πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε σημαντικά το πλαίσιο της αναθεώρησης αφήνοντας εκτός διαδικασίας τα άρθρα για την Παιδεία, την Κυβέρνηση, την Βουλή και το Περιβάλλον. 

Προσθέτουν ωστόσο ότι η αναθεώρηση θα προχωρήσει και πως θα εξαντληθούν τα περιθώρια συναίνεσης για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα προχωρήσει σίγουρα η αναθεώρηση των διατάξεων που έχουν λάβει ήδη 180 θετικές ψήφους και άρα στην παρούσα φάση θέλουν πάνω από 151 για να αναθεωρηθούν. Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν:

- την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής

- τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την κατάργηση προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών

- τον περιορισμό ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών και του τρόπου επιλογής των μελών τους

- το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ώστε με 120 θετικές ψήφους να μπορεί να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.

Δυνατότητα αναθεώρησης υπάρχει και για το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο καθώς ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής που επίσης είναι υπερ της κατάργησης της απλής αναλογικής διαθέτουν 180 βουλευτές.
epirusblog.gr
5 of 5
Σήμερα ορκίζεται η νέα Βουλή: Τα «πρωτάκια», οι χωροταξικές αλλαγές και η σύνθεση του προεδρείου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6407810549390897356
item