Άρτα: Τι Τρέχει Με Τις Πανεπιστημιακές Σχολές Στην Άρτα;

Άρτα: Τι Τρέχει Με Τις Πανεπιστημιακές Σχολές Στην Άρτα;

Ερωτηματικά και ανησυχίες
-Αναμένονται να έρθουν 650 νέοι φοιτητές
-Η Κεραμέως ζητά παράταση της υποβολής μηχανογραφικών

Με το «καλημέρα» της νέας Κυβέρνησης, που μεταξύ των πρώτων εξαγγελιών της είναι και οι αλλαγές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δημοσιεύματα αλλά και αποφάσεις της νέας Υπουργού Νίκης Κεραμέως, δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία για την τύχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αυτό προέκυψε μετά τη συνένωση με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «σαρωτικές αλλαγές» σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια να αποφασίζουν στο μέλλον για τον αριθμό των εισακτέων τους αλλά και τις βάσεις εισαγωγής στα προγράμματά τους, ενώ ανοίγει η χρηματοδότησή τους και σε άλλες πηγές (δωρεές, πατέντες κ.λπ.)
Σε δημοσίευμα της εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, σημειώνεται πως το τοπίο αλλάζει συνολικά και πλησιάζει περισσότερο την εικόνα του αμερικανικού μοντέλου διάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης: τα ΑΕΙ αυτονομούνται και οι διοικήσεις τους στο μέλλον θα αποφασίζουν για όλα όσα τις αφορούν. 
Αριθμός εισακτέων, ορισμός βαθμολογικών κριτηρίων για την επιλογή των φοιτητών, μεταπτυχιακά προγράμματα, θα αποτελούν στο μέλλον ευθύνη των διοικήσεων των ΑΕΙ, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης των πηγών χρηματοδότησής τους μέσω δωρεών ή άλλων πηγών.
Ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια (Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) δεν αλλάζουν φυσιογνωμία αλλά αντίθετα αναβαθμίζονται.
Η παράγραφος όμως αυτή της εφημερίδας δημιούργησε τους προβληματισμούς τόσο στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στους τοπικούς παράγοντες της Άρτας και της Πρέβεζας, αφού τα ΝΕΑ αναφέρουν μόνο τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια (Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Κρήτης) ότι δεν αλλάζουν ταυτότητα αλλά θα ενισχυθούν θεσμικά, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο ΤΕΙ Ηπείρου, που κι αυτό είναι «πανεπιστημιοποιημένο».
Όπως γράφουν τα ΝΕΑ «σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αλλάξει την ταυτότητα ή το όνομα των πρόσφατα «πανεπιστημιοποιημένων» ΤΕΙ (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώην ΤΕΙ Κρήτης), αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει και να στηρίξει τη νέα πορεία τους στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας».
Ασάφεια
Να σημειωθεί πως η Υπουργός Παιδείας, δεν ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, παρότι ρωτήθηκε από την εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Η Υπουργός ρωτήθηκε πως «Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο καταγράφηκαν οξύτατες αντιδράσεις τόσο από τα ΑΕΙ και τους φορείς όσο και από τη Ν.Δ. προεκλογικά: αφορά τη δημιουργία νέων τμημάτων ΑΕΙ από τον τέως υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν πρόγραμμα σπουδών, καθώς και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Θα αφήσετε τα νέα τμήματα ως έχουν;»
Και η απάντηση είχε ως εξής: «Έχει πράγματι προκληθεί οξύ πρόβλημα. Η τεχνολογική εκπαίδευση έπρεπε να ενισχυθεί ουσιαστικά. Η διαδικασία, όμως, που ακολουθήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπηρέτησε τον στόχο αυτό. 
Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. 
Η απερχόμενη κυβέρνηση πολιτεύτηκε, ιδίως στην περίπτωση αυτή, με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε, εντός των νέων συγχωνευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων».
Η παράταση
Η απορία για ποιο λόγο δεν γίνεται αναφορά στα ΝΕΑ και στο ΤΕΙ Ηπείρου που και αυτό «πανεπιστημιοποιήθηκε», συνδυαζόμενη και με την αναφορά της Υπουργού για παράταση της υποβολής μηχανογραφικών, πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς..
Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων κατά 2 μέρες, προκειμένου, όπως δήλωσε, να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.
Συγκεκριμένα, ζητά από τους Πρυτάνεις να στείλουν στοιχεία για τα νέα τμήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα:
Α. Εάν υπάρχουν Προγράμματα Σπουδών και,
Β. Εάν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ για να διδάξουν.
Όμως ακούγεται λογικό, αυτή η αναβολή, να δημιουργεί ανασφάλεια και σύγχυση ως προς τις νέες Πανεπιστημιακές Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Σχολή Γεωπονίας, τη Σχολή Μουσικών Σπουδών και τη Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που εδρεύουν στην Άρτα, στους υποψήφιους σπουδαστές.
Διότι, αν και συμπεριλήφθηκαν στα μηχανογραφικά του 2019, οι δηλώσεις της νέας υπουργού Παιδείας που δημιουργούν ερωτηματικά, εάν τίθεται υπό εξέταση η λειτουργία των νέων Σχολών, οι υποψήφιοι ενδεχομένως να μην τις προτιμήσουν.
Είναι δε κάτοι παραπάνω από βέβαιο η απογοήτευση που θα επικρατήσει στην τοπική κοινωνία, που είδε το επί 40 χρόνια αίτημά της να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, με την επάνοδο της ΝΔ στη διακυβέρνηση να βλέπει την αναβάθμιση των τμημάτων της Άρτας να αμφισβητείται.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως η τοπική κοινωνία, σε όλες της δομές της (κοινωνική, οικονομική, κ.λ.π.) θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, εάν οι 650 θέσεις φοιτητών που αναμένονταν στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα, να χαθούν εν όλω ή εν μέρει.

Το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο, στους τοπικούς παράγοντες, τον Δήμαρχο Αρταίων, τον εκλεγμένο βουλευτή, τους άλλους παράγοντες της ΝΔ, για τον τρόπο που θα αντιδράσουν και που θα χειρισθούν το συγκεκριμένο ζήτημα.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Τι Τρέχει Με Τις Πανεπιστημιακές Σχολές Στην Άρτα;
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6528633382079477354
item