«Κάψιμο» στο στομάχι: Τι δείχνει & πώς θα το αντιμετωπίσετε

«Κάψιμο» στο στομάχι: Τι δείχνει & πώς θα το αντιμετωπίσετε
Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο στομάχι με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά ενοχλήσεις, όπως δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα, πόνους, τάση προς εμετό.
Η αίσθηση καψίματος στο στομάχι είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα (π.χ. στη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
Οφείλεται κατά κανόνα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στο ότι δηλαδή το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με γαστρικό οξύ ανεβαίνει προς το στόμα, ερεθίζοντας τον οισοφάγο (συχνά προκαλώντας και φλεγμονή, οισοφαγίτιδα) και αφήνοντας μια καυστική γεύση.
Τα συμπτώματα προκύπτουν μετά το φαγητό και εκτός από το κάψιμο είναι πιθανό να έχετε ρεψίματα, πόνο στο λαιμό, βήχα, δυσπεψία.
Αιτία
Το κάψιμο στο στομάχι συμβαίνει όταν η «βαλβίδα» (ο σφιγκτήρας στον κατώτερο οισοφάγο) που επιτρέπει τη ροή των τροφών προς το στομάχι και εμποδίζει την άνοδο του γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο δεν λειτουργεί καλά για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω διαφραγματοκήλης).

Αντιμετώπιση
Εκτός από τα φάρμακα που πιθανώς θα σας δώσει ο γιατρός, μπορείτε να κάνετε και κάποιες αλλαγές στις συνήθειές σας.
Η απώλεια κιλών, η αποφυγή των ερεθιστικών φαγητών (π.χ. πορτοκάλια) και ποτών (π.χ. αλκοόλ και αναψυκτικά), καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος θα σας βοηθήσουν.
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, κυρίως αν πρόκειται να ξαπλώσετε. Επίσης, πρέπει να έχετε φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο και να ανασηκώσετε την πάνω πλευρά του στρώματός σας, ώστε ο οισοφάγος να βρίσκεται ψηλότερα από το στομάχι και έτσι να περιοριστεί η άνοδος των υγρών.
Αν έχετε συχνά κάψιμο στο στομάχι, χρειάζεται να επισκεφτείτε ένα γαστρεντερολόγο, ο οποίος, μετά την εκτίμηση των συμπτωμάτων, εκτός από κάποιες συμβουλές και οδηγίες, ίσως ζητήσει και συγκεκριμένες εξετάσεις.
Προσοχή: Ο πόνος οισοφαγικής προέλευσης στο στήθος δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εύκολα από αυτόν της στηθάγχης ή του εμφράγματος, γι’ αυτό πρέπει να αποκλειστούν πρώτα οι πιο σοβαρές καταστάσεις.
epirusblog.gr
5 of 5
«Κάψιμο» στο στομάχι: Τι δείχνει & πώς θα το αντιμετωπίσετε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3144780623044571383
item